De unge mødre19. september 2015

Sådan tænker Puk i dag om årevis med snyd og bedrag

Dårlig samvittighed var ikke noget, der plagede Puk Rebecza, som i årevis snød og bedragede.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/puk_foto_wenstrup_0.jpg
 Kaspar Wenstrup

I det meste af sit liv har Puk Rebecza haft et lemfældigt forhold til begrebet "dit og mit" og til at snyde og bedrage andre. Men nu er det slut.

I foråret indså hun, at hun ikke længere kunne være sig selv bekendt.

– Efter min sidste retssag, hvor jeg blev dømt for bedrageri, begyndte jeg at tænke over det mønster, jeg har... havde, hvor jeg solgte ting, som jeg ikke havde, siger 27-årige Puk Rebecza til SE og HØR.

– Jeg måtte se i øjnene, at jeg ikke kan blive ved med at leve sådan. Det er jo et træls mønster, der bare ville ende ud i, at jeg en dag kom i fængsel, hvis det blev ved, siger hun.

En politibetjent tænkte det samme, og derfor opfordrede han Puk til at opsøge en adfærdspsykolog.

– Hos psykologen lærte jeg en hel masse om mig selv, og jeg har nu fået helt vildt dårlig samvittighed, hvor før havde jeg slet ikke den dårlige samvittighed. Der tænkte jeg bare ”Fuck det”, forklarer Puk Rebezca, der tidligere var med i "De Unge Mødre".

Mens de fleste ville have særdeles dårlig smag i munden, hvis de blot nuppede et bolsje, der ikke tilhørte dem, så havde den unge mor ingen kvaler med at snyde andre.

- Jeg sov roligt om natten og havde ikke det mindste dårlig samvittighed. I dag sidder jeg og tænker, at jeg kunne knalde hovedet ind i væggen over det, jeg har gjort.

Puk Rebecza har fået flere domme for bedrageri og tyveri, men det var ikke nok til at stoppe hende. Derimod kunne psykologen hjælpe.

- Hun kom ind og rørte nogle ting inde i mig. Jeg har tidligere været en person, der bare lukkede af. Jeg har tænkt, at der ikke var nogen, der kunne ramme mig, jeg var bare usårlig, jeg havde prøvet det værste i mit liv, siger Puk Rebecza med henvisning til dengang, hvor hun mistede sin ufødte datter kort før fødslen.

Ifølge Puk var det ikke drømmen om guld og grønne skove, der fik hende til at stjæle og bedrage, det var snarere et ønske om opmærksomhed.

- De gange, jeg har lavet bedrageri, har jeg jo betalt folk pengene tilbage. Så det har jo mest været på grund af kedsomhed, og fordi jeg har manglet spænding i mit liv, at jeg gjorde det. Så fik jeg noget drama, men jeg gider bare ikke mere drama nu.

Dét at psykologen fik lukket op for Puks samvittighed, er ikke kun dejligt for de personer, der tidligere har været i konflikt med Puk. Det har også hjulpet hende selv til at få større livskvalitet.

- Jeg tænker meget mere over, hvad jeg gør, og hvad jeg siger til folk. Og mine venner siger, at jeg er blevet meget mere positiv, jeg smiler meget mere og hviler bedre i mig selv. Og hvis der er noget drama, så skynder jeg mig at få lukket den, for det gider jeg ikke, fortæller Puk.

Så nu er det slut med drama og med at snyde?

- Ja det er det. Nu er jeg virkelig bare mor. I dag kan jeg få dårlig samvittighed over de mindste ting, erkender Puk, der nu også slipper for at venner og familie skammer sig over hende.

- Ens børn elsker altid en, uanset hvad man gør. Men at mine venner og familie ikke længere skal skamme sig over mig, det er dejligt. Nu kan jeg fortælle mennesker tæt på mig, hvordan jeg har det, og de vil hjælpe mig, hvis jeg vælter i stedet for at tage afstand fra mig.

Puk er gravid for fjerde gang og venter en pige i slutningen af september. Og når den barsel er overstået, venter et helt nyt kapitel i hendes liv.

- Jeg blev færdig med min HG i sommer, og jeg har fået en læreplads i Matas i Esbjerg. Der begynder jeg til 1. august næste år. Det er fedt at vide, at man har noget efter barslen.

- Min læreplads ved godt, hvordan jeg har været. Da jeg søgte, sagde jeg, at de skulle være klar over, at jeg var kendt i medierne og jeg var især kendt for en masse lort jeg havde lavet.

- Jeg ved godt, at det nu er for sent at sige, at jeg er ked af det jeg har gjort. Men jeg har bare ikke kunne se det før og jeg vil rigtig gerne og jeg håbede jeg ville få chancen. Og selvom der var 21 der havde søgt, så sagde de, at de gerne ville give mig chancen. Det var virkelig stort for mig, fortæller en glad Puk, der snart kan kalde sig mor til tre.

Sponsoreret indhold