Reality24. maj 2022

Anmeldelse: Havde vi brug for "woke Paradise" nu?

SE og HØRs anmelder er enig i, at det gamle "Paradise Hotel" ikke var fulgt med tiden. Men gør det det nu? Og skal det overhovedet det?
De nye paradiser bliver mundlamme over voldsom ændring i programmet.
Den nye sæson "Paradise" er endelig i luften.
 Foto: NENT Group

Hvert eneste år sætter jeg mig til rette for at dyrke realityprogrammet over dem alle: “Paradise Hotel”. I år foregår det på et nyt hotel, undskyld, resort, og derfor har de fjernet “hotel” fra titlen.

Men de kunne lige så godt have fjernet hele navnet.

Der er nemlig ikke meget tilbage af det originale koncept. Det koncept, hvor der i 18 sæsoner har været en gruppe hunks og en gruppe babes, der skulle danne alliancer og stikke hinanden i ryggen for at overleve.

Det er slut nu, lover NENT. Og det skal jeg da i den grad love for.

For ja, gu’ var det da ucharmerende, når de mandlige deltagere i tidligere sæsoner lavede aftaler om, hvem der måtte “munke” hende den lækreste og andre studehandler, som om de kvindelige deltagere ikke var mennesker, men kvæg, som de mandlige deltagere disponerede over.

Og gu’ er det da forfriskende, at der er diversitet blandt deltagerne nu. At nogle af dem måske endda bruger (gisp!) størrelse XL i tøj, ligesom gennemsnitsdanskeren.

Men er det “Paradise”?

Artiklen fortsætter under billedet …

Olivia Salo og Emil Olsen blev nye værter for "Paradise" i 2021.
Olivia Salo og Emil Olsen blev nye værter for "Paradise" i 2021.
 (Foto: NENT Group)

Derudover kan man diskutere, om det reelt gør en forskel, eller om det handler mere om symbolik og signaler end reel forandring. Værterne er for eksempel stadig både slanke og konventionelt smukke.

Er “Woke Paradise” måske i virkeligheden bare en form for meget sen såkaldt rainbow washing, hvor man ser diversitet i udseende og kønsidentitet som en trend, man hopper på. Ligesom når 7-Eleven disker op med regnbuestribede kopper, når der er “Pride” i København – ikke fordi det gør en forskel, men for at kaffen er lettere at sluge.

Det er nyt i ”Paradise”:

- Du kan danne par med alle, ikke kun personer af et andet køn end dit eget (for real denne gang). For at understrege ændringen, danner man ikke længere par, men har et partnerskab. Det hedder heller ikke længere en parceremoni, men en partnerskabsceremoni.

- Der er enkeltmandssenge i stedet for dobbeltsenge på værelserne.

- Du bliver belønnet for at være et godt menneske, der behandler de andre ordentligt. Det er altså slut med at stikke hinanden i ryggen.

- Deltagerne er castet over en bredere palette i forhold til for eksempel udseende, kropstype og kønsidentitet.

Der bliver lovet en masse nyskabelse i det nye “Paradise”. For eksempel i form af, at alle nu kan danne par på tværs af køn. det er alt sammen luftkasteller, for deltagerne er allerede fra programmets begyndelse delt op: Først en gruppe maskulint præsenterende personer, der ankommer samtidig, hvor efter de står og venter på de feminint præsenterende, der selvfølgelig entrerer resortet en ad gangen.

Allerede her står det klart, at der er forskel på kønnene, selv om “Paradise” anno 2022 gerne vil være woke og neutrale nok til, at alle kan danne par med hinanden – uanset køn. Hvilket programmet også lovede for to sæsoner siden, hvor det dog kun var muligt et par gange.

Artiklen fortsætter under billedet …

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/paradise_-_faelles.jpg
 (Foto: Janus Nielsen/Viaplay)

Dengang bondede kvinderne åbenbart bedst i en sofa med et lille, yndigt glas i hånden, mens mændene helst bare skulle ankomme i samlet flok, efter de har delt pladsen i nogle store biler.

Sammenlign selv med årets nye intro.

Deltagerne virker også chokerende ligeglade med at “spille spillet”, selv om de er med i et af de mest ikoniske taktikstyrede realityprogrammer, vi har herhjemme.

De første snakke handler om tøj, tatoveringer og frisurer. Udseendet har stadig en fremtrædende rolle i paradiset.

“Vi skriver 2022”, får vi at vide som argument for den nye diversitet i “Paradise” Og ja, det gør vi. Er det ikke too little too late først i 2022 at lave en version af “Paradise Hotel”, hvor der ikke er forskel på kønnene? Ville det ikke netop have klædt NENT Group at lave det skifte, da MeToo buldrede frem i 2015? Eller måske i 2017, da det for alvor tog fat i Danmark?

Er det først nu, man har opdaget, at det ikke længere er 90’er-trendy at være slank?

Hvorfor ikke stå ved, at “Paradise (Hotel)” netop er et konstrueret paradis, som af en grund bliver sendt, mens det er dårligt vejr hjemme i Danmark – så vi kan drømme os til fjernere himmelstrøg, palmer og paraplydrinks, mens vi slubrer kærlighed, intriger og drama i os?

SE og HØR giver det nye "Paradise": 3/6 stjerner.

Anmeldelsen er baseret på første afsnit.

Sponsoreret indhold