Familien fra Bryggen7. september 2015

Efter dødstrusler mod Geggo: - Derfor er tonen på nettet så hård

På sociale medier bliver stribevis af kendte mødt med hårde ord og nogle gange endda trusler. Vi har spurgt en ekspert, hvorfor tonen er så hård
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/sh-98670.jpg
 Foto: Dan Mariegaard

I weekenden blev Geggo og kæresten truet med at blive stukket ned af en Instagram-bruger.

Desværre er det ikke noget særsyn, at kendte og andre, der blander sig i den offentlige debat, bliver mødt med særdeles hårde ord på nettet. Hvorfor er det sådan? Vi har spurgt en ekspert.

- Vi kan ikke vide, om det er nettet der rykker ved vores grænser, eller om vores grænser i det hele taget rykker sig og derfor også på nettet? Fænomener som road rage og almindelig uhøflighed i det offentlige rum er jo ikke ukendte, og vi er typisk parate til at erklære sædernes forfald med de nyeste medier som syndebukke. Men hvad der er årsag, og hvad der er virkning er her særdeles mudret, siger Stine Gotved, der er cybersociolog og lektor på IT Universitetet i København til SE og HØR.

Hun forklarer dog, at de digitale medier er mere umiddelbare, og det gør det nemmere at få afløb for sin vrede inden man får tænkt sig om.

- Det er nemt og går hurtigt. Alternativet er, at man som vred afsender først skal finde papir og blyant, skrive sit brev, finde en kuvert, regne portoen ud, kombinere det hele og så gå på jagt efter en postkasse. Så er der rig lejlighed til at dampe af, blive eftertænksom, ligeglad eller ugidelig. De færreste breve kommer afsted; den meste vrede bliver inden i ejermanden. Nu behøves afsenderen ikke at give sig til kende med sin hele person, og oplever tilsvarende ikke den anden som en person, der har krav på en ordentlig behandling, lyder det fra eksperten.

Sponsoreret indhold