Nyheder26. maj 2022

Zelenskyj raser mod USA: Kommer ALDRIG til at ske

- Politikerne tænker ikke på folket, når de foreslår Ukraine at afgive territorie for fred, siger Zelenskyj
Krig i Ukraine
Rusland kan ikke smadre sig til mere land i Ukraine, mener landets præsident.
 Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, er dybt utilfreds med, at USA's tidligere udenrigsminister Henry Kissinger tirsdag foreslog, at ukrainerne bør afgive territorie som del af fredsforhandlingerne med Rusland.

Det siger Zelenskyj onsdag i en tale ifølge CNN.

Udmeldingen fra Kissinger kom i en videotale til Verdensøkonomiske Forum (WEF) i Davos i Schweiz.

Her sagde han, at det bør være et mål i fredsforhandlingerne mellem Ukraine og Rusland, at der dannes grænser langs kontaktlinjerne i Donbas-regionen, så de bliver, som de var, da Rusland invaderede landet 24. februar.

- Ideelt set bør delelinjen være en retur til den tidligere status quo, sagde Kissinger.

- Fortsætter krigen efter det, vil det ikke handle om friheden til Ukraine, men være en ny krig mod selve Rusland, tilføjede han.

Skal ukrainerne følge Kissingers råd, må de opgive Krim-halvøen, som Rusland annekterede i 2014. Det samme gør sig gældende for de oprørskontrollerede dele af regionerne Donetsk og Luhansk i Donbas.

Dette kan dog vise sig at blive lettere sagt end gjort.

I takt med at Ukraines styrker under krigen har klaret sig bedre end ventet, har landets ledere nemlig givet udtryk for, at de drømmer om at vinde alt Ukraines territorie tilbage.

Sent onsdag aften tager præsident Zelenskyj også skarp afstand fra Kissingers forslag i sin daglige tale, skriver CNN.

- Uanset hvad den russiske stat gør, er der nogen, der siger: "Lad os tage hensyn til deres interesser". I år blev det igen hørt i Davos, selv om titusindvis af ukrainere bliver dræbt.

- Det sker på trods Butja og Mariupol. På trods af de ødelagte byer. Og på trods af filtreringslejrene bygget af den russiske stat, hvor de dræber, torturerer, voldtager og ydmyger (ukrainere, red.) som på et samlebånd.

Så sent som i weekenden sagde Zelenskyjs rådgiver, at en mulig våbenhvile er utænkelig, så længe russiske styrker stadig befinder sig i Ukraine.

Sponsoreret indhold