Nyheder21. marts 2024

Zelenskyj kalder Ukraines mangel på ammunition ydmygende for Europa

Adgangen til ammunition er afgørende for Ukraine, siger Zelenskyj til EU-landenes ledere ved topmøde
Adgangen til ammunition er afgørende for Ukraine, siger Zelenskyj til EU-landenes ledere ved EU-topmødet i Bruxelles torsdag. Zelenskyj mener, at Europa kan og bør sende mere militært udstyr (Arkivfoto). -  
Adgangen til ammunition er afgørende for Ukraine, siger Zelenskyj til EU-landenes ledere ved EU-topmødet i Bruxelles torsdag. Zelenskyj mener, at Europa kan og bør sende mere militært udstyr (Arkivfoto). -
 Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ukraines mangelfulde adgang til ammunition er "ydmygende" for Europa.

Sådan lyder det fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj. Han talte torsdag via videolink til et EU-topmøde i Bruxelles.

Det skete med en opsang til EU-landene, som havde lovet Ukraine én million artillerigranater i marts måned.

Det løfte kommer EU dog ikke til at holde.

I stedet ventes leverancen kun at blive omkring halvt så stor.

- Desværre er vores soldaters brug af artilleri ved frontlinjen ydmygende for Europa i den forstand, at Europa kan levere mere. Og det er afgørende at bevise det nu, siger Zelenskyj.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, har også opfordret EU og USA til at gøre mere. Og gøre det hurtigt. Ifølge Stoltenberg producerer den russiske krigsøkonomi lige nu både mere ammunition og flere våben end Ukraine.

Derfor er Ukraine ifølge Stoltenberg presset på slagmarken.

Den situation kan dog ifølge Zelenskyj sprede sig til andre europæiske lande, hvis ikke Ukraine får de nødvendige midler til at vinde krigen.

- Vi bør ikke forudse, hvad Putin har i vente for Baltikum eller andre dele af Europa, hvis vi kan ødelægge hans aggressive potentiale nu, siger Zelenskyj.

Han takker i talen EU-landene for den nylige enighed om at putte fem milliarder euro i den såkaldte Ukraine Assistance Fund.

Den skal gå til militært udstyr til Ukraine. Beløbet svarer til omkring 37 milliarder kroner. Men der er brug for at gøre mere, mener Zelenskyj.

Det vil også være et tema på EU-topmødet i Bruxelles torsdag og fredag. Her skal EU-landene blandt andet diskutere, hvordan man kan styrke forsvarsindustrien i EU.

Det skal medvirke til, at Europa på sigt kan producere mere ammunition og andet militært udstyr selv.

Sponsoreret indhold