Nyheder2. august 2021

Yderst sjældent: Kæmpepanda i fransk zoo får tvillinger

To små pandahunner er kommet til verden i en zoologisk have i Frankrig
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20210802-182854-7-1920x1277we.jpg
 Foto: Ritzau Scanpix

Natten til mandag skete der noget ganske usædvanligt i The Beauval Zoo nord for den franske hovedstad Paris.

Her kom nemlig to velskabte pandahunner til verden.

Deres mor og far, to store pandaer ved navn Huan Huan og Yuan Zi, er på ti års udlån fra Kina for at styrke forholdet mellem Frankrig og Kina. Og faktisk er det nyfødte tvillingekuld parrets anden og tredje unge.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Pandaerne, der vejer henholdsvis 149 og 129 gram, blev født kort efter klokken 1 om natten, og de er således små søskende til den første panda, der nogensinde er blevet født i Frankrig – Yuan Meng fra 2017.

Den franske zoologiske have forklarer, at kønnene på de to nyfødte unger er bestemt af en erfaren ekspert på området, men at man først når de er flere måneder gamle, kan fastlægge den slags helt præcist.

Påpasselig mor

Tilbage i marts kunne Beauval stolt fortælle, at deres lånte pandapar havde parret sig hele otte gange, hvorefter dyrlæger gennemførte en kunstig insemination, for at gøre chancerne for drægtighed så gode som muligt.

Huan Huan gør allerede god figur som nybagt tvillingemor.

- Hun passer rigtig godt på dem. Hun tog dem i munden for at rengøre dem, og vi kan høre små hvin, lyder det fra dyreparken i en udtalelse ovenpå fødslen.

Ungerne bliver ikke navngivet før om 100 dage. Planen er, at de skal vokse op i Frankrig i løbet af de næste par år, hvorefter de bliver sendt til Kina.

Ekstremt sjældent

Kæmpepandaer er notorisk kendt for at være virkelig svære at få til at parre sig. Blandt andet af den grund er arten ekstremt truet. Der findes omkring 1800 vilde pandaer i Kina, mens der er 500 i fangenskab rundt omkring på jorden.

- Det vi oplever lige nu en ekstremt sjælden begivenhed, siger Delphine Delord, der er dirketør i Beauval Zoo.

Se optagelser af mor Huan Huan med de to bittesmå pandaunger her:

Videoen til denne artikel er efterfølgende fjernet fra YouTube

Også Danmark er som bekendt en del af fænomenet ”pandadiplomatiet”. I 2019 blev Danmark det 19. land i den eksklusive klub af lande, der har fået lov til at låne de sjældne dyr.

I første omgang er aftalen, at pandaerne Xing Er og Mao Sun skal bo i det Bjarke Ingels-tegnede anlæg i Københavns Zoo i 15 år.

Sponsoreret indhold