Nyheder4. oktober 2023

Wolt-bude er utilfredse: Hvor meget får vi i løn?

Wolt har indført nye ”dynamiske” priser, men budene er forvirrede og kan ikke få indsigt i, hvordan lønnen er opgjort
Wolt har indført en ny prismodel, som er til stor frustation for flere Wolt-bude.
Wolt har indført en ny prismodel, som er til stor frustation for flere Wolt-bude.
 Foto: Michal Kamaryt/AP/Ritzau Scanpix

Wolt-bude kan ikke længere vide, hvordan deres løn bliver udregnet, efter budtjenesten har indført en ny prismodel.

- Du har reelt ingen fornemmelse af, hvordan de er kommet frem til din løn, siger Wolt-buddet Stefan Wulffsberg fra København til Fagbladet 3F.

Samme frustration deler 10 Wolt-bude fra hele landet, som Fagbladet 3F har talt med, efter Wolt har indført den nye prismodel.

Et af de lyseblå bude kalder prismodellen for “ekstrem forringet”, mens andre bude i en lukket Facebook-gruppe udveksler teorier om, hvad der påvirker prissætningen.

Tidligere havde alle ordrer i Wolt-appen en basisbetaling plus ekstrabetaling per kilometer.

Men nu er modellen ”dynamisk”, hvor lønnen per ordre bliver udregnet individuelt. Den tager blandt andet hensyn til, om det regner, om turen er i svært terræn, og hvor langt der er til kunden.

- Før vidste du, hvad du kunne forvente, men nu har du ingen mulighed for at se, hvordan de udregner prisen. Det er jo frustrerende, siger Stefan Wulffsberg, der har kørt for budtjenesten i halvandet år.

“Vi er moderne slaver, der bare må adlyde deres ændringer i betalinger og regler”, lyder frustrationen fra et Wolt-bud i den lukkede Facebook-gruppe.

Et andet bud, Niels Sørensen fra København, har arbejdet for Wolt i to år og er generelt glad for jobbet.

- Jeg forstår knageme ikke, hvordan prismodellen fungerer. Wolt er en meget lukket virksomhed, hvor det handler om at køre og passe sig selv, siger han til Fagbladet 3F.

Den nye prismodel udregnes af en algoritme ud fra flere forskellige faktorer. Men budene får ikke at vide, hvilke forhold der vægter mest.

Det gør det også tæt på umuligt for budene at efterprøve, om de har fået korrekt løn, og om de reelt får de bonusser, som Wolt reklamerer med, når det for eksempel er regnvejr.

Men så længe Wolt insisterer på, at virksomhedens 5000 bude – “kurérpartnere”, som de kaldes – er selvstændige, har budene ikke ret til indblik i, hvordan deres løn bliver udregnet.

Det påpeger Christian Højer Schjøler, der er lektor ved SDU med speciale i arbejdsret.

- Lige nu er budene formelt set selvstændige, og det giver et meget stort spillerum i forhold til, hvad den ene part kan ændre, og det giver budene nogle meget flyvske vilkår, siger han.

Netop Wolt-budenes status har i flere år været omstridt. I foråret afgjorde Skattestyrelsen, at Wolt skal indeholde A-skat for alle bude, som var de lønmodtagere. Også Arbejdsmarkedets Erhvervsforsikring har afgjort, at Wolt er ansvarlig for budene, som var de lønmodtagere, hvis de skulle komme ud for en ulykke.

I et mailsvar til Fagbladet 3F skriver Wolt, at den nye prismodel bedre matcher den indsats, det kræver at levere den specifikke opgave.

- Det er forståeligt, at forandringen kan medføre frustration, men alle, der får tilbudt en ordre/levering, ved præcis, hvad indtjeningen kan blive, inden de accepterer ordren. Vi oplever derfor, at løsningen er meget gennemsigtig, skriver Wolt.

Ifølge Wolt betyder ændringerne, at platformen er blevet mere effektiv, og at færre opgaver bliver afvist.

Om budenes frustration skriver Wolt:

- Der har overvejende været positive tilbagevendinger, men der vil altid være eksempler på kurérpartnere, som ikke synes, at forandringen er til det bedre.

Sponsoreret indhold