Nyheder9. juli 2022

WHO til Danmark: Forbyd det!

Opfordringen fra WHO er klar: Det skal være forbudt!
Slikcigaretter
Ifølge WHO er slikcigaretter ikke for børn.
 Foto: Bent K Rasmussen/Ritzau Scanpix

Selv om slikcigaretter ikke sælges i supermarkedskæder som Coop og Salling Group, kan de stadig købes i mange kiosker og på campingpladser.

Men Verdenssundhedsorganisationen (WHO) opfordrer Danmark til at forbyde dem.

Det siger læge Kremlin Wickramasinghe, der er leder af WHO's europæiske afdeling for forebyggelse af ikke-smitsomme sygdomme, til DR.

Han er "alarmeret" over salget i Danmark.

– Forskning viser, at et produkt som slikcigaretter kan medvirke til, at børn udvikler en positiv holdning til rygning. Det kan være med til at gøre det mere socialt acceptabelt og normal adfærd at ryge.

– Forslaget om en tobaksfri generation, som den danske regering har stillet, vil rykke tættere på, hvis de her produkter blev fjernet, mener han.

Kremlin Wickramasinghe henviser til et forslag fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S). I marts foreslog han et forbud for salg af tobaks- og nikotinprodukter for personer født efter 2010.

Forslaget kunne dog ikke føres ud livet, fordi det var i strid med EU-regler på tobaksområdet.

Stigning på tre procent

DR har talt med firmaet Candinavia A/S, som leverer slikcigaretter. Firmaet oplyser, at den fra 1. maj sidste år til 1. maj i år solgte 71.500 pakker til det danske marked.

Det er en stigning på tre procent sammenlignet med det foregående år.

Direktøren i Candinavia A/S, Benny Ebsen, mener ikke, at cigaretterne i sig selv får unge til at ryge. De begynder af andre årsager, siger han til DR.

Sponsoreret indhold