Nyheder21. december 2023

WHO: Det nordlige Gaza er nu reelt uden hospitaler

- Kun ni ud af 36 sundhedscentre fungerer delvist i hele Gaza, siger Verdenssundhedsorganisationen, WHO
Pårørende til Jehad Arafat, der blev dræbt i israelsk bombardement, sørger over hans lig på Najjar hospitalet i Rafah i det sydlige Gaza
Pårørende til Jehad Arafat, der blev dræbt i israelsk bombardement, sørger over hans lig på Najjar hospitalet i Rafah i det sydlige Gaza
 Foto: MAHMUD HAMS / AFP, Ritzau Scanpix

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, siger torsdag, at det nordlige Gaza er uden fungerende hospitaler på grund af mangel på brændstof, personale og forsyninger.

- Kun ni ud af 36 sundhedscentre fungerer delvist i hele Gaza. De ligger alle i den sydlige del af området, hedder det i en pressemeddelelse fra WHO.

- Der er reelt ingen fungerende hospitaler tilbage i nord, siger Richard Peeperkorn, som er WHO's repræsentant i Gaza.

- Al-Ahli-hospitalet var det sidste, som var tilbage, men det er nu også minimalt fungerende. Der er stadig patienter under behandling, men der bliver ikke taget nye patienter ind.

Peeperkorn siger, at kun skallen af hospitalet er tilbage, og at det minder om en institution for uhelbredeligt syge og døende patienter, hvor den helbredende behandling er opgivet, mens der ydes en vis lindrende hjælp med begrænsede ressourcer.

- Indtil for to dage siden var der kun det hospital, hvor sårede kunne få hjælp fra kirurger, og det var overbebyrdet med patienter, som havde brug for førstehjælp, siger han.

- Men der er nu ikke længere operationsstuer, som fungerer på grund af mangel på brændstof, medicin, el og personale - herunder kirurger og andre specialister, siger Peeperkorn.

- Ligene af ofre fra nylige israelske angreb ligger samlet i hospitalets gård, fordi det ikke har været muligt at begrave dem i sikkerhed og med værdighed.

Ud over Al-Ahli-hospitalet er der i det nordlige Gaza kun tre andre hospitalscentre, som også fungerer minimalt. Det er Al-Shifa, Al Awda og Al Sahaba. Her er der ifølge Peeperkorn tusindvis af fordrevne mennesker.

Nogle er patienter, som har ventet på operationer i uger, eller som måske er blevet opereret, og som derfor er under opsyn på grund af fare for infektioner eller andre følger på grund af mangel på antibiotika og anden medicin.

WHO opfordrer til en humanitær våbenhvile, så forsyninger kan bringes ind på hospitalerne og for at få stoppet blodsudgydelserne.

Sponsoreret indhold