Nyheder17. maj 2023

WHO advarer mod brug af kunstige sødemidler: De er usunde

Hvis du vælger sukkerfrit slik eller sodavand i håb om et vægttab, så har Verdenssundhedsorganisationen skidt nyt til dig
Mange af os har sikkert rakt ud efter Coca-Cola Zero i håbet om, at den var sundere for både talje og tænder end originalen.
Mange af os har sikkert rakt ud efter Coca-Cola Zero i håbet om, at den var sundere for både talje og tænder end originalen.
 Foto: ASSOCIATED PRESS

Det hjælper ikke med vægttab, og man bør som forbruger helt undgå at indtage det.

Sådan lyder meldingen fra verdenssundhedsorganisationen WHO, der i denne uge har opdateret retningslinjerne vedrørende kunstige sødemidler.

- Anbefalingen er baseret på konklusioner i en systematisk gennemgang af de forhåndenværende beviser, som antyder, at brugen af kunstige sødemidler ikke giver nogen langsigtet positiv effekt i forhold til at reducere kropsfedt hos voksne eller børn, skriver WHO i en meddelelse.

At erstatte sukker med kunstige sødemidler hjælper ikke med at kontrollere vægten på lang sigt

Francesco Branca, leder af WHO's afdeling for næring og madsikkerhed

Det er nedslående nyt for de fleste af dem, som forsøger at holde den slanke linje. Eller for dem som tror, at det er sundere at skifte fredagsslikket ud med sukkerfri alternativer.

Og danskerne er vilde med sukker - faktisk mere end alle andre folkefærd.

Voksne danskeres indtag af slik er tredoblet på 30 år, og danskerne er verdensmestre i slikindkøb og køber i gennemsnit ca. 7 kilo om året. Hertil kommer ca. 6 kilo chokolade.

Det er kun overgået af Irland og Tyskland, og er mere end dobbelt så meget som englændere og amerikanere. Mindst 76% af danskernes sukkerindtag kommer fra søde sager og søde drikke, viser en undersøgelse fra 2022.

Men det er ikke kun de sukkerholdige fødevarer, som danskerne propper i kurven.

49 pct af sodavandssalget i 2022 var sukkerfrie varianter, ifølge friske tal fra Nielsen Scantrack, skrev Fødevarewatch i marts måned i år.

2023 ser altså ud til at blive året, hvor danske forbrugere i højere grad vil købe sodavand uden sukker end sodavand med sukker.

Men på trods af WHOs anbefalinger, er løsningen ikke at gå tilbage til sukkerholdige sodavand eller slik.

- Folk er nødt til at overveje andre måder at reducere sukkerindtaget, som eksempelvis at forbruge mad med naturligt forekommende sukker som frugt eller usødede mad- og drikkevarer, fastslår Francesco Branca.

Sponsoreret indhold