Nyheder26. marts 2009

Web-TV: Alene i helvede

Underslæb for 7500 kroner koster Tom Dalby 13 år i et af verdens hårdeste fængsler
Tom Dalby skal tilbringe mellem 9 og 13 år i fængslet i Filippinerne
Tom Dalby skal tilbringe mellem 9 og 13 år i fængslet i Filippinerne
 Foto: Thomas Laursen

Bilibid-fængslet i Muntinlupa, en lille times kørsel fra Manila, huser Filippinernes værste kriminelle - og en enkelt vesterlænding.
Den 62-årige dansker Tom Dalby skal kalde det et "hjem" i de næste 9 til 13 år - eller realistisk set: Resten af sit liv.

Det er straffen for at have begået underslæb for omregnet 7500 kroner.
- Jeg har rejst meget i Filippinerne og kender forholdene. Alligevel gik det galt. Det kan også ske for andre danskere, siger Tom, mens han nyder et hiv af en af SE og HØRs udsendtes Kings-cigaretter.
- Jeg er egentlig holdt op med at ryge, men en Kings-cigaret ...

Rotter, kakerlakker og væggelus

Han deler en celle på størrelse med et gennemsnitligt dansk køkken med 45 medfanger. Her lukkes døren fra fem eftermiddag til fem morgen - alle 12 timer uden elektrisk lys.
- Der er varmt. Mørkt. En stank uden lige. Folk ligger i bunker. To i min celle er mentalt skrupskøre og råber og skriger om natten. Kakerlakkerne er ikke så slemme, men væggelusene .., Tom skutter sig.
- Vi deles om ét lokum, hvor folk så står i kø om morgenen for at komme til. Jeg plejer at stå op ved tretiden for på den måde at have toilettet lidt for mig selv, selv om der ikke er nogen dør, man kan lukke, fortæller han.

Selvsamme toilet, hvorfra rotterne kommer op om natten. Kan en rotte fanges, bliver den slået ihjel og spist.
- De spiser også hunde og katte. En dag kom der en lille hund til fængslet i en kasse. Den blev slagtet lige derovre og spist.

Glemt af Danmark

Tom har skrevet til politikere fra samtlige partier, til ministre, erhvervsledere, retspræsidenten, Folketingets formand.
Han har ikke modtaget svar fra nogen af dem.
Hans eneste kontakt med det officielle Danmark er konsul Erik Møllers månedlige besøg. - Jeg må sige en stor tak til konsulen. Mens resten af Danmark ikke har reageret, har han været en stor hjælp. Jeg frygter lidt, at jeg er blevet glemt derhjemme, siger Tom.Læs hele den store reportage om Tom Dalby og se billederne fra Bilibid-fængslet i denne uges SE og HØR

Sponsoreret indhold