Nyheder23. april 2024 (opd. 23. april 2024)

Vuggestuen flyttede, og børnehaven er fyldt: Jeg føler, at de har snydt mig

I Hou er der kommet så mange børn til, at kommunen ikke har kunnet følge med på daginstitutionsområdet
Odder kommune har svært ved at følge med efterspørgslen. 
Odder kommune har svært ved at følge med efterspørgslen.
 Foto: Ritzau Scanpix

Da Linda Quist og familien i 2021 flyttede fra Odder og til Hou, var det blandt andet muligheden for et godt børneliv i trygge og faste rammer, der lokkede.

- Da vi flyttede hertil, var der en integreret vuggestue og børnehave, og så kunne man komme op i skolen bagefter. Det vil sige, at det er de samme børn, voksne og steder fra børnene er 0-13 år, siger hun til TV2 Østjylland.

Men drømmen om et sammenhængende forløb for hendes søn har bare vist sig ikke at være mulig i praksis.

- Det gør mig ked af det og mega frustreret, fordi det er det, som jeg har købt ind på, siger Linda Quist.

Allerede i 2022 blev vuggestuebørnene i Børnehuset i Hou flyttet otte kilometer væk til Ørting på grund af pladsproblemer.

Derfor valgte Linda Quist dengang at sætte sin søn, Aslak, i en privat vuggestue i Hou. Det samme gjorde Caroline Adsbøll Sørensen.

Begge mødre håbede, at deres sønner så kunne begynde i Børnehuset efter sommerferien, men nu viser det sig, at mindst otte børn ikke kan få plads i børnehaven fra august og indtil årsskiftet.

- Vi er blevet ringet op for lidt over en uge siden og har fået at vide, at Willy ikke kan få plads i børnehaven til august. Det kom rimelig meget bag på os, for det havde vi da forventet, at han kunne, siger Caroline Adsbøll Sørensen til TV2 Østjylland.

Kvinderne mener, at Odder Kommune har sovet i timen, da man allerede i 2022 kunne se, at der var kapacitetsproblemer i Børnehuset, da den flyttede vuggestuen.

- Allerede der må de jo have kunnet tænke, at der ville blive en udfordring med børnehavebørnene. Jeg tænker overhovedet ikke, at de viser rettidig omhu. De har vidst, at der var mange børn i Hou, siger Linda Quist.

Hos Odder Kommune erkender Skole og Dagtilbudschef Henrik Schou, at kommunen har haft svært ved at følge med.

- Vi har jo haft en tilvækst af børnefamilier i Hou og andre steder i Odder Kommune. Der er vi i en situation i Hou, hvor der har været større børnetilvækst, end vi har kunnet følge med på, siger han til TV2 Østjylland.

Han fortæller, at der er en ny institution på vej.

- Kommunalbestyrelsen har besluttet, at der skal bygges en større daginstitution i Hou by, som kommer til at tage befolkningsvæksten, der er i byen.

Den nye institution står bare først færdig i 2026, og det ærgrer forældrene, som i mellemtiden må få passet deres børn i andre byer i Odder Kommune.

- Jeg føler, at de har snydt mig. Jeg havde ikke valgt at flytte til Hou, hvis jeg havde vist, at det skulle være så problematisk for Aslak at få en god og tryg start på barndommen, siger Linda Quist.

Også Caroline Adsbøll Sørensen er frustreret over udsigten til, at hendes søn skal skifte fra det ene sted til det andet.

- Jeg tror ikke, at der er nogen børn, der har godt af at blive rykket frem og tilbage. Det kommer jo til at betyde, at Willy ikke skal gå sammen med dem, som han skal i skole med, siger hun.

Ditte-Marie Thejsen (Ø), der er formand for udvalget for Børn og Skole i Odder Kommune, forstår forældrenes frustration.

Derfor har byrådet også sat gang i en udvidet kapacitetsanalyse for at komme problemet til livs, fortæller hun.

SPØRGSMÅL: De her forældre fortæller jo, at de ikke kan få en plads. Hvorfor har I så behov for at lave en kapacitetsanalyse?

- Det er jo fordi, vi også skal sikre os i fremtiden, både på daginstitutions- og skoleområde, at vi kommer så tæt på som muligt, siger hun og understreger, at kommunen fortsat opfylder pasningsgarantien.

Andre steder i kommunen er der nemlig stadig rigelig plads, fortæller Ditte-Marie Thejsen.

Derfor er det heller ikke en mulighed at opføre midlertidige løsninger i form af pavilloner, som man har set i andre kommuner.

- For de her forældre er det jo en rigtig ærgerlig situation, men heldigvis har vi rigtig gode daginstitutioner i hele Odder Kommune, og de får et godt tilbud. Men jeg kan god forstå, at de ville ønske sig at få et i deres nærområde, siger hun.

Sponsoreret indhold