Nyheder28. februar 2024 (opd. 28. februar 2024)

Von der Leyen: EU bør være forberedt på krig

EU vil fordoble produktionen af ammunition og producere mere end to millioner artillerigranater årligt
Ursula von der Leyen
EU's kommissionsformand, Ursula von der Leyen, siger, at EU børe være forberedt på risikoen for krig.
 Foto: ASSOCIATED PRESS

EU's kommissionsformand, Ursula von der Leyen, siger, at EU børe være forberedt på risikoen for krig.

- Risikoen er ikke overhængende, men det er ikke umuligt, siger hun.

Samtidig siger von der Leyen, at EU vil fordoble produktionen af ammunition og "producere mere end to millioner artillerigranater årligt inden udgangen af 2025".

I en tale til Europa-Parlamentet om behovet for en ændret forsvarspolitik i EU siger hun videre, at EU-landene er nødt til at begynde med at genopbygge og modernisere deres forsvar med flere forsyninger og midler.

Desuden fremhæver kommissionsformanden, at tiden er inde til at diskutere, hvorvidt der skal frigøres værdier for 285 milliarder dollar fra beslaglagte russiske værdier og anvende dem på at købe militært udstyr til Ukraine.

Beløbet svarer til omkring 1956 milliarder kroner.

Den amerikanske finansminister, Janet Yellen, sagde tirsdag, at det er "nødvendigt og hastende" at begynde at anvende de indefrosne midler på at hjælpe Ukraine, hvilket ville være en tilskyndelse for Rusland til at søge fred.

USA og dets allierede i G7-gruppen for de store industrilande har været uenige om, hvad der skulle ske med de indefrosne russiske aktiver, som er indefrosset af USA, EU, Japan og Canada efter 2022.

- Der kan ikke være noget stærkere symbol og ingen større nytte end at bruge disse penge på at gøre Ukraine og hele Europa til et mere sikkert sted at leve, understreger von der Leyen.

I sin tale gjorde von der Leyen det klart, at en ny europæisk industriel forsvarsstrategi vil blive præsenteret af EU-Kommissionen i de kommende uger.

- Et af de vigtigste mål er at prioritere fælles indkøb, hedder det med tilføjelsen:

- Europa må stræbe efter at udvikle og producere den næste generation af operationelle våben, som kan sikre sejre på slagmarken. Det betyder, at vores forsvarsindustrielle kapacitet skal turbolades i de kommende fem år.

Hun pointerer, at øgede europæiske bestræbelser i forsvaret ikke vil mindske behovet for Nato-alliancen.

- Det er rent faktisk sådan, at et mere suverænt Europa - navnlig på forsvarsområdet - har afgørende betydning for en styrkelse af Nato, fastslår lederen af EU-Kommissionen.


Sponsoreret indhold