Nyheder2. april 2024 (opd. 2. april 2024)

Vitalt forsvarssystem svigtede på fregatten "Iver Huitfeldt" under droneangreb

Fregatten oplevede radarsvigt og defekt ammunition under droneangreb i Det Røde Hav i marts. I en halv time kunne soldaterne ikke affyre luftforsvarsmissil
Fregatten "Iver Huitfeldt" blev ramt af radarsvigt og defekt ammunition under droneangrebet i Det Røde Hav i marts.
Fregatten "Iver Huitfeldt" blev ramt af radarsvigt og defekt ammunition under droneangrebet i Det Røde Hav i marts.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fregatten "Iver Huitfeldt" oplevede radarsvigt og defekt ammunition under droneangreb i Det Røde Hav i marts.

Et vitalt forsvarssystem svigtede, da fregatten "Iver Huitfeldt" nedkæmpede fire droner i Det Røde Hav, hvor skibet er udsendt for at bekæmpe angreb fra houthi-bevægelsen.

Det skriver forsvarsmediet Olfi tirsdag.

En stribe tekniske problemer udsatte ifølge mediet soldaterne for fare under angrebet i marts, fordi fregatten i en halv time ikke kunne affyre sit eneste luftforsvarsmissil.

Problemet er ikke nyt, men er ikke blevet løst.

Fordi fregattens centrale forsvarssystem svigtede, blev kanonerne taget i brug. Men halvdelen af granaterne detonerede kort efter at have forladt kanonerne uden af være i nærheden af fjendtlige mål.

De mange defekte granater resulterede i et højt ammunitionsforbrug, hvilket kunne have fået fatale konsekvenser, advarer skibschefen ifølge Olfi.

- Et meget stort forbrug af ammunition reducerer kampeffektiviteten og enhedens overlevelsesevne alvorligt, skriver kommandørkaptajn og skibschef Sune Lund fire dage efter angrebet til Søværnskommandoen.

Han skriver videre, at alle granater er over 30 år gamle, og at de er eftermonteret med radiobrandrør i 2005, som er uegnet til egentlig kamp.

Han "understreger det kritiske og uacceptable i at sende en fregat ind i et fjendtligt miljø med ammunition bestående af ustabile granater".

Skibschefen konstaterer videre, at problemet med luftforsvarssystemet langtfra er nyt.

- Det er vores klare opfattelse, at udfordringen har været kendt i årevis, uden at der har været den nødvendige og påtrængende forståelse for, at det haster med at løse problemet, skriver skibschefen.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse anbefaler, at radaren ikke bruges til at engagere luftmål fremover. I stedet rådes fregatten til at bruge to mindre radarer, som kun kan håndtere et enkelt mål ad gangen.

Oplysningerne kommer bag på forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), som siger, at han ikke var vidende om hændelsen.

- Det er nyt for mig, at der tilsyneladende var så alvorlige udfordringer i forbindelse med droneangrebet den 9. marts. Jeg vil bede forsvarschefen redegøre nærmere for forløbet, siger han til Olfi.

Offentligheden fik 9. marts at vide, at der var tale om et angreb på 15 droner, hvor fregatten havde nedkæmpet fire.

Forsvarsanalytiker Jens Wenzel kalder problemerne, som Olfi tirsdag beretter om, problematiske.

- Det er klart, at har man et mandskab om bord på et skib, hvor forsvarssystemerne ikke virker i den grad, man forventer det, kan det i værste fald føre til tab af skib og besætning, siger han.

Han er ansat i Forsvaret som orlogskaptajn, men udtaler sig på egne vegne som forsvarsanalytiker i rammen af konsulentnetværket Nordic Defence Analysis.

- Man skal sørge for, at fregatten eller skibene, man sender afsted, er klarmeldt til den høje standard, som vi normalt forlanger, når vi sender krigsskibe og navnlig skibe ud i en så skarp situation, siger han i forhold til at undgå lignende situationer.

Jens Wenzel siger, at den besætning, der har været på "Iver Huitfeldt", øjensynligt har handlet snarrådigt og hurtigt i forhold til den trussel, de stod over for.

- Og det kan man kun være glad for.

Sponsoreret indhold