Viralt "Toy Story"-klip forvirrer internettet: Undskyld, men hvad siger Ken?

Så kan I godt gøre klar til endnu et opgør i storrumskontoret.
Sociale medier er delt i to – på samme måde som da vi i 2015 diskuterede farven på en kjole eller for et par år siden hørte både ordene ”green needle” og ”brainstorm” i ét og samme klip.
Denne gang er det en scene fra animationsfilmen ”Toy Story 3”, der er gået viralt.
Det sker, efter det over weekenden blev postet på den tidsslugende videodelingsapp TikTok.
Brugeren Kitty Feeley, der oprindeligt lagde den korte video op, påpegede, at man i klippet fra filmen fra 2010, kan høre Barbies hårdt prøvede Ken råbende ytre både noget ganske uskyldigt – men også noget knap så børnevenligt.
For siger den velfriserede plasticdukke mon ”Oh, Barbie” eller ”Oh, Fuck”?
Ja, faktisk kan man næsten vænne sine lyttelapper til at høre begge dele.
I kommentarerne er folk selvfølgelig dybt splittede.
– Jeg kan bogstaveligt talt høre begge ting, lyder det indledningsvist fra Feeley.
– Først hørte jeg ”Barbie” og nu KAN JEG IKKE HØRE DET MERE, skriver en anden.
Flere påpeger, at vi her har at gøre med en moderne ”Laurel/Yanny”-debat.
– Jeg er så forvirret over, at jeg kan høre begge dele, lyder beklagelserne blandt andet i kommentarsporet, selvom en slags ”fornuftens stemme” dog kommer til undsætning og forklarer, at man altså i den selve filmen på grund af en væsentligt højere kvalitet altså sagtens kan høre, at der bliver sagt ”Oh, Barbie”.

På samme frekvens
Efter alt at dømme bør man finde to enslydende klip, hvis man vil dele internettet i to lejre.
Fra tid til anden dukker der lignende eksempler op, og det mest virale af slagsen må siges at have været klippet fra 2018, hvor to - jo, medgivet ret så særprægede – navne blev læst højt.
Jo, det lod til, at der nærmest ikke fandtes en eneste vandkøler i verden, hvor man ikke skændtes om, hvad der i virkeligheden blev sagt i klippet.
Indtaleren bag klippet afslørede sidenhen, at der i virkeligheden blev sagt ”Laurel” i den fire sekunders lange optagelse, men at en såkaldt ”earlusion” kunne bedrage folks opfattelse af lyden.
Forklaringen – leveret på ganske videnskabelig vis af Suzy Styles fra Nanyang Technological University i Singapore – skulle vise sig at findes i de forskellige frekvenser, som vi hører udefrakommende lyde i.
– Der er lige nøjagtig nok tvetydighed i denne optagelse på grund af den lave kvalitet, at nogle mennesker hører den på den ene måde, og andre hører noget andet, tilføjede Brad Story fra Arizona University overfor Vox.
Ifølge mediet har folk tendens til at fokusere på tre forskellige frekvenser, når de lytter til tale. Brad Storys forklaring var derfor, at L’erne og R’erne, der udgør ”Laurel”, udgør den laveste af de tre frekvenser.
Også ”Yanny” bevæger sig på samme frekvens, og på grund af et næsten identisk konsonantmønster som i L’erne og R’ernes tilfælde, opstår denne lydillusion.