Viralt23. september 2022

Mystisk signal fra rummet: Her er forklaringen

I knap to år har forskere gang på gang observeret et mystisk, kort radioglimt fra rummet. Nyt studie giver solidt bud på årsagen
Rummet er fortsat et stort og uopdaget mysterium, som vi nok aldrig kommer helt til bunds i.
Rummet er fortsat et stort og uopdaget mysterium, som vi nok aldrig kommer helt til bunds i.
 Foto: L. Calçada/AFP/Ritzau Scanpix

I 2007 opdagede forskere for første gang et kraftigt og kortvarigt radiosignal fra rummet.

Siden da har videnskaben været på jagt efter en god forklaring på det mystiske fænomen, der jævnligt dukker op, og i dag er kendt som korte radioglimt – på engelsk Fast Radio Bursts (FRB).

For hvad er det, der udsender de kortvarige radiosignaler fra rummet?

Radioglimtet, som bærer det mundrette navn FRB 20201124A, blev første gang observeret i november 2020, og modsat langt de fleste andre korte radioglimt, dukkede det ikke kun op en enkelt gang

Og i to nye studier har forskere fundet en ny forklaring på i hvert fald ét af de gådefulde radioglimt, skriver Videnskab.dk.

- Det er stort på den måde, at vi nu har fået et af de bedste bud på, hvad der kan forårsage de korte radioglimt.

- Det har man prøvet at finde ud af i de seneste 10 år, siger Kasper Elm Heintz, som forsker i korte radioglimt på Københavns Universitet, men ikke er en del af de nye studier, til videnskabsmediet.

Hvis du tænker, at forklaringen på korte radioglimt må være aliens, som udsender radiosignaler – sådan som man kan læse i visse udkantssteder på internettet – må vi desværre skuffe dig.

Hidtil har den mest udbredte og anerkendte forklaring blandt forskerne været, at de korte radioglimt bliver udsendt af såkaldte magnetarer - afdøde stjerner (neutronstjerner), som har et yderst kraftigt magnetfelt.

I 2020 var man nemlig så heldig at observere et kort radioglimt, som efter alt at dømme blev udsendt af en velkendt magnetar fra vores egen galakse, Mælkevejen.

- Magnetarer er det bedste bud, vi har på, hvad der kan producere i hvert fald nogle korte radioglimt, siger Kasper Elm Heintz, som er adjunkt på The Cosmic Dawn Centre ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

- Men man har diskuteret, om magnetarer nu også er kilden til alle radioglimt fra andre galakser, for der findes andre indirekte beviser, som peger i andre retninger.

Det kan det også være

Det nye studie peger på, at de korte radioglimt også kan blive skabt af to kompakte objekter, som kredser om hinanden og påvirker hinanden.

- Studiet tyder på, at det ene objekt højst sandsynligt er en stjerne, mens det andet er en magnetar.

- De interagerer med hinanden, og det får dem altså til at udsende gentagne radioglimt, siger Kasper Elm Heintz.

Sponsoreret indhold