Vinterbergs kollektiv-film deler anmelderne

(Foto: All Over Press)

Filminstruktøren Thomas Vinterbergs seneste film, "Kollektivet", om livet i et dansk bofællesskab i midten af 70'erne får i en række danske medier en flot modtagelse.

Flere avisanmeldere giver således filmen fem ud af seks mulige stjerner.

Det gælder blandt andet Politiken, der hæfter sig ved filmens fortælling om kærlighed.

- "Kollektivet" er ikke en dom over kollektiveksperimentet, men en stærk fortælling om, at kærligheden er svær at få til at lade sig gøre uanset hvad, skriver anmelder Katrine Hornstrup Yde, der kalder den "overlegent balanceret" og kvitterer med fem hjerter.

Samme karakter giver Berlingske og Kristeligt Dagblad.

Sidstnævntes anmelder bemærker også fortællingen om kærlighed i filmen på trods af indpakningen i "striksweatre, nøgenbadning, fællesmøder og alt for mange øller".

- Men rent dramaturgisk sker det udelukkende for at forstærke det kærlighedsdrama og det svigt, der er filmens inderste, sorgstemte og sindsoprivende ærinde, skriver Henrik Wivel.

Berlingskes anmelder havde på forhånd frygtet, at filmen på grund af temaet ville falde igennem, men han blev positivt overrasket.

- På papiret kunne den lille historie være blevet en parentes i instruktørens lidt ujævne filmografi, men ikke mindst takket være Trine Dyrholms tilbageholdte, men uforfærdede indsats, løfter filmen sig langt over det gennemsnitlige, skriver Kristian Lindberg.

Men træerne vokser ikke helt ind i himlen for Thomas Vinterberg, der for alvor brød igennem med "Festen" i 1998.

Både Jyllands-Posten, BT og Ekstra Bladet giver kun tre stjerner til "Kollektivet".

- Den gode nyhed er, at Thomas Vinterberg ikke er forfaldet til at lave en folkekomedie.

- Den dårlige nyhed er så, at på trods af, at "Kollektivet" tager afsæt i Vinterbergs egen opvækst, virker den sært upersonlig og uvedkommende, skriver Ekstra Bladets anmelder Henrik Queitsch, der kalder den hans "svageste film til dato".

Jyllands-Postens anmelder er heller ikke begejstret.

- Thomas Vinterbergs "Kollektivet" rammer tidsånden, men filmens fokus er for rodet og utroværdigt, lyder dommen.

Filmmagasinet Ekko og musik- og filmmagasinet Soundvenue giver henholdsvis fire og tre stjerner til "Kollektivet".

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close