Vildt syn: Orangutang behandler sit sår med medicinsk plante

LÆS OGSÅ: Dyreorganisation retter skyts mod Christel Trubka efter billeder med vilde dyr
For første gang nogensinde er et dyr blevet observeret i det fri, mens det behandler et sår på sin egen krop med en helende plante. Det skriver Videnskab.dk.
Konkret er der tale om en orangutang, som tygger blade fra en smertestillende lian og dupper sin skade med plantesaft.
Det meddeler en gruppe biologer i en ny videnskabelig artikel publiceret i Natures prestigefyldte videnskabelige tidsskrift Scientific Reports.
– Ud fra hvad vi ved, er det første gang, man ser et vildt dyr påføre sit eget sår en medicinsk plante, siger Isabelle Laumer om hændelsen til Videnskab.dk.
Hun er kognitiv biolog og førsteforfatter til det nye studie som postdoc ved det tyske Max-Planck-Institut. Hun var ikke selv med i junglen, men har analyseret sine kollegers beskrivelser fra felten og sat dem ind i en videnskabelig kontekst. Og ifølge Isabelle Laumer skriver observationerne sig ind i en større fortælling om dyrs medicinske adfærd:
– Vi har efterhånden en række tegn og eksempler, der peger på, at mennesker langt fra er de eneste dyr, som har en forståelse for medicinske planters egenskaber.
Orangutang behandler sår med plantesaft
I juni 2022 i en skov på den indonesiske ø Sumatra ser forskere, at en enlig han-orangutan har fået et sår under sit højre øje og skader inde i sin mund.
Og tre dage efter at have konstateret skaderne, den 25. juni 2022, ser de ham så spise af en plante, orangutanger ellers sjældent indtager.
Fibraurea tinctoria hedder den på latin, ‘Akar Kuning’ på indonesisk. En lian med grønne blade, som er kendt for sine smertestillende egenskaber, og som inden for traditionel medicin er blevet brugt til at behandle sygdomme som alvorlig diarré, diabetes og malaria.
Først spiser Rakus af bladene. Det går der i alt 13 minutter med, noterer forskerne. Og så stopper han med at synke. Orangutangen bliver ved med at tygge, og så tager han bladsaften fra sin mund og dupper den på såret under øjet med sin finger.
I syv minutter påfører han salven til såret, skriver forskerne. Til sidst dækker Rakus den åbne hud med et lag af plantemateriale fra sin mund. Og så hviler han sig.
De efterfølgende dage er der ingen infektioner i såret, og fem dage efter den første brug af Fibraurea tinctoria har Rakus’ sår under øjet lukket sig sammen igen, fortæller Isabelle Laumer.