Nyheder 20. oktober 2021

Vil standse rygning: Skriv "rygning dræber" på hver enkel cigaret

Det er ikke nok, at cigaretpakkerne ser ens ud, at de er gemt væk fra butikkerne og i øvrigt allerede har advarsler skrevet og afbilledet på pakkerne, lyder det fra flere britiske parlamentsmedlemmer
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Forestil dig, at du fisker en cigaret op ad pakken. Men cigaretten er ikke helt som den plejer med et gult filter og hvidt papir. På siden af smøgen står der nemlig "rygning dræber".

Det er en virkelighed, flere medlemmer af det britiske parlament gerne så.

- Vi ved, at cigaretter er cancer-pinde, og at de dræber halvdelen af de personer, der bruger dem. Så jeg håber, at en sundhedsadvarsel på cigaretterne vil afholde folk fra at blive fristet til at ryge i første omgang - især unge mennesker, siger Mary Kelly Foy, som er parlamentsmedlem for Labour, til The Guardian.

Det er Mary Kelly Foy, der står bag forslaget om at indføre et krav om en advarsel på samtlige cigaretter, der nu skal behandles.

- Jeg håber, det vil det vil få nogle rygere til at stoppe, hvis de hver gang, de skal ryge, putter en i munden ser beskeden på cigaretten, så håber jeg, det vil have den ønskede effekt, siger hun.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Vil nå målet

Hun er langt fra den eneste, der synes forslaget er en god idé. Både Cancer Research UK og Royal College of Physicians, som repræsenterer hospitalslæger, giver forslaget grønt lys.

England arbejder hen mod et mål om, at kun fem procent af befolkningen ryger cigaretter i 2030. Og hvis den ambition skal nås, skal der ifølge Mary Kelly Foy tages nogle vovede valg.

Britiske smøgpakker har ligesom de danske pakker også mærkater med tekster som "rygning leder til kræft" og billeder af folk, der blevet syge som følge af deres hang til tobak.

Tobak i England bliver også solgt i standardiserede pakker og er gemt væk fra hylderne i butikkerne.

Med det nye forslag kan man altså ikke gemme pakken væk og glemme den barske virkeligheden - nemlig at rygning kan føre til alvorlige sygdomme og død.

Flere tiltag

Mary Kelly Foy har også foreslået andre tiltag som at aldersgrænsen for at købe cigaretter hæves fra 18 til 21, og at regeringen skal kunne lægge en ny afgift på tobaksvirkhedernes overskud. Pengene fra den afgift skal så gå til at finansiere tiltag om anti-rygning.

I Danmark er der lagt en større handlingsplan mod børn og unges rygning, der blev vedtaget i december 2020.

Det er på grund af den plan, at tobak fra 1. april har været helt ude af øje i landets butikker.

Siden 1. juli har alle nyproducerede cigaretpakker også skulle laves i samme farve, ens skrifttype og uden logoer og grafikker. Det er dog først fra 1. april næste år, at det kun er de standardiserede pakker, der må sælges i Danmarks kiosker og butikker.

Sponsoreret indhold