Nyheder11. januar 2022

Vil smadre byen på en ikke-voldelig måde… igen

Nanna Skov Høpfner kom for et år siden i store problemer med loven, da hun opfordrede demonstranter til at smadre byen på en ikke-voldelig måde. Nu har hun gjort det igen.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I søndags var det præcis et år siden, at 31-årige Nanna Skov Høpfner sagde de snart velkendte ord om at smadre byen på en ikke-voldelig måde til en demonstration.

På årsdagen blev der afholdt endnu en demonstration i København for at markere den, der førte til voldelige sammenstød med politiet.

Søndagens demonstration kunne til forveksling ligne den gamle. Der var utilfredshed med Epidemiloven, coronarestriktionerne og pædofili. I optoget var der maskerede og umaskerede mennesker med flag, trommer og ild. Denne gang forløb det dog mere fredeligt.

Nanna Skov Høpfner var endnu engang at finde i de københavnske gader, og igen indtog hun talerstolen på Rådhuspladsen, hvor de velkendte ord lød igen:

  • - Nu vil jeg tage lidt kunstnerisk frihed og citere mig selv for et år siden og sige: 'Hva’ så? Er vi klar til at gå ud og smadre byen på en ikke-voldelig måde?

Det fik ellers store konsekvenser i første omgang for den 31-årige kvinde, da hun sagde sætningen tilbage i januar 2021. I marts fik nu nemlig to års ubetinget fængsel i byretten blandt andet for grov forstyrrelse af den offentlige orden.

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20220109-214910-l-1920x1280we.jpg
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Endnu engang stod Nanna Skov Høpfner på talerstolen på Rådhuspladsen, og igen lød de velkendte ord fra hende. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

vigtigt at sige ordene igen

Straffen blev særligt hård, da den blev givet ud fra coronaparagrafen 81d. Men i juni sidste år blev dommen skåret ned til 60 dages fængsel i landsretten.

Dem havde Nanna Skov Høpfner dog allerede afsonet, da hun nåede at være fængslet i fem måneder. Derfor kunne hun forlade landsretten som en fri kvinde.

Da den 31-årige mor til to i søndags igen tog de famøse ord i sin mund, var det med visse betænkeligheder, at Nanna Skov Høpfner endnu engang opfordrede til at smadre byen på en ikke-voldelig måde.

  • - Man er jo mærket af at have været i fængsel i fem måneder. Det er vigtigt, at nogle tør, og vi skal også gøre op med den frygt, der er mod at tale mod regeringen, fortæller hun til SE OG HØR

Men for den 31-årige kvinde var det vigtigt for hende at sige ordene igen.

  • - Der er ytringsfrihed i Danmark, og danskerne skal vide, at jeg ikke er dømt for at sige de her ord.

Venter på erstatningsag

Da Nanna Skov Høpfner fik sin dom i landsretten, sagde hun kort efter, at hun fortrød sine udtalelser til demonstrationen for et år siden.

Men til SE OG HØR fortæller hun, at der var en årsag til, at hun dengang sagde, at hun fortrød ordene.

  • - Jeg fik stukket et kamera og en mikrofon i hovedet, kort efter jeg var blevet løsladt efter at have siddet fem måneder i fængsel, og så er det klart, at jeg siger, at jeg fortryder det. Hvis der er nogen, der har ret til at sige den her sætning, så er det mig. Jeg betaler prisen for det, fordi jeg for evigt vil være den, der har sagt det, lyder det fra hende.

  • Nanna Skov Høpfner venter nu på svar fra en erstatningssag, da hun har siddet fængslet i 72 dage for meget. I en mail til SE OG HØR skriver hendes advokat Mette Grith Stage:

  • ”Erstatningssagen har vi endnu ikke fået svar fra anklagemyndigheden – ting tager tid i det system. Men jeg er da fuld af fortrøstning og forventer, at min klient får erstatning. Hun har siddet varetægtsfængslet i noget længere, end den dom hun fik, og så er en erstatning jo samfundets måde at sige undskyld på.”

    Du kan se hele Nanna Skov Høpfners tale fra i søndags her:

    Sponsoreret indhold