Nyheder30. januar 2024 (opd. 30. januar 2024)

Vil forsøge at afkøle byen: Athen vil plante 25.000 træer

Athens nye borgmester vil plante 25.000 træer i løbet af de næste fem år
Athens nye borgmester vil plante 25.000 træer i løbet af de næste fem år i et forsøg på at afkøle den græske hovedstad i sommermånederne.
Athens nye borgmester vil plante 25.000 træer i løbet af de næste fem år i et forsøg på at afkøle den græske hovedstad i sommermånederne.
 Foto: Sakis Mitrolidis/AFP/Ritzau Scanpix

De brændende sommerhedebølger med temperaturer over 40 grader kan gøre den græske hovedstad, Athen, næsten uudholdelig at opholde sig i.

Men det vil Athens nye borgmester lave om på.

Han vil plante 25.000 træer i løbet af de næste fem år i et forsøg på at afkøle den græske hovedstad i sommermånederne.

Det fortæller han til nyhedsbureauet AFP.

- Høje temperaturer, forurening og manglende grønt skaber forhold, hvor byens centrum er uudholdeligt om sommeren, siger borgmester Haris Doukas til AFP.

Haris Doukas, der er tidligere energiprofessor, står over for en række udfordringer så som forurening, skyhøje temperaturer og trafikproblemer i Athen.

Et af hans svar er i første omgang at plante 5000 træer om året for at skabe ruter med mere skygge, der forbinder Athens gader og parker.

Det vil også gøre det mere udholdeligt for byens mange turister at besøge varetegn som Parthenon-ruinen på Akropolis.

Rejsehjemmesiden GoWithGuide har anslået, at omkring 6,4 millioner turister hvert år besøger havnebyen, der ligger ud til Middelhavet.

Haris Doukas blev valgt som Athens borgmester i oktober 2023. Samme år som den græske hovedstad oplevede en vedvarende hedebølge med konstante temperaturer på over 40 grader.

Det nationale observatorie i Athen har oplyst, at juli sidste år var den varmeste nogensinde, siden det begyndte at overvåge data i 1863.

Og for at gøre ondt værre er næsten en fjerdedel af træerne i bjergene omkring hovedstaden gået tabt på grund af skovbrande i løbet af de seneste seks år, siger byens borgmester.

Derfor skal planen med de mange nye træer iværksættes hurtigst muligt.

- Jeg er her for at fremlægge videnskabelige resultater og kæmpe for løsninger, siger den tidligere professor.

En del af Haris Doukas plan tæller også 3000 træer på et nyt sportskompleks, som tilhører fodboldklubben Panathinaikos. Det forventes at stå færdigt i 2026.

Athens kommune har omkring 650.000 indbyggere, men omkring tre millioner mennesker pendler ind og ud af byens centrum hver dag.

Sponsoreret indhold