Nyheder27. februar 2015

Viggo Mortensen: Æres Bodil er større hæder end Oscar-nominering

Den dansk-amerikanske skuespiller ser det som en kæmpe hæder at få tildelt den danske ærespris
Viggo Mortensen er bæret over sin Bodil-hæder.
Viggo Mortensen er bæret over sin Bodil-hæder.
 Foto: All OverPriser og hæder hører filmbranchen til, og lørdag bliver en af Danmarks helt store stjerner hyldet, når Bodil-prisuddelingen løber af stablen i København.

Den dansk-amerikanske skuespiller Viggo Mortensen modtager nemlig årets Æres Bodil, og det betyder en hel del for den 56-årige skuespiller, der tidligere har været nomineret til en Oscar for sin rolle i "Eastern Promises".

- Selvom jeg godt ved, at præmier og statuetter ikke gør nogen til en bedre kunster, blev jeg i begge tilfælde overrasket og glad, da jeg fik at vide, at man havde lagt mærke til mit arbejde som skuespiller, fortæller han i en mail til Newspaq og fortsætter:

- Måske er en Æres Bodil lidt mere meningsfuld end en Oscar-nominering, idet der er tale om en kunstners samlede virke.

LÆS OGSÅ:

Årets Æres Bodil gives af danske filmkritikere og er tildelt Viggo Mortensen for sin "forbilledligt alsidige karriere", som spænder fra kæmpe Hollywood-produktioner som Ringenes Herre, og til mindre film, som hans næste optræden i den argentinske film "Jauja" er et eksempel på.

Anerkendelsen fra den danske filmbranche betyder meget for den selektive skuespiller.

- For mig er det en meget stor hæder at modtage prisen og blive inkluderet i samme gruppe med tidligere Æres Bodil-vindere som Ghita Nørby, Jesper Langberg, Bodil Kjer, skriver Viggo Mortensen.

Han understreger, at han har stor respekt for sine danske kolleger og den danske filmbranche som helhed.

- De er højt respekterede verden over. Det er mærkværdigt, at en land med lidt over fem millioner indbyggere kan blive ved med at producere så højt et antal af verdensklasse film, tv-serier og teateroplevelser. Derfor er jeg godt klar over, hvor fornem og usædvanlig en Æres Bodil er, skriver skuespilleren, der for alvor brød igennem i Hollywood med rollen som den sværdsvingende Aragon i "Ringenes Herre".

Den danske hæder og ros er dog ikke nok til at lokke dansk-amerikaneren tværs over Atlanten og direkte ind i dansk films arme.

- Jeg tænker forholdsvis lidt på en films nationalitet, sprog eller hvor optagelserne foregår. Det var dejligt at kunne spille på dansk i Lisandro Alonsos "Jauja", og det ville være spændende at prøve det igen, siger Viggo Mortensen.

Han forklarer, at det først og fremmest er filmens fortælling, han kigger på, når han vælger roller. Men om han også kan lære noget nyt af at spille rollen, betyder en del.

Netop Viggo Mortensens kompromisløse stil vækker begejstring hos de danske filmkritikere.

- Han bruger sin status og sit talent i film, der stædigt prøver at holde filmen i live som en eksperimenterende og nysgerrig kunstart, siger formanden i Danske Filmkritikere, Jacob Wendt Jensen, til Bodilprisens hjemmeside.

Sponsoreret indhold