Nyheder 24. juni 2016

Video: Hør karen Mukupas nye musik

- Jeg er langt fra perfekt, siger den 43-årige sangerinde, som elsker sine børn – datteren Tiki, musikken og så lige otte af slagsen i Afrika.

Øjnene smiler, hænderne fægter, og i det hele taget har Karen Mukupa svært ved at sidde stille på stolen.

Den 43-årige sangerinde dufter langt væk af godt humør, men har også meget på sinde. Det kommer bl.a. ud på hendes nye single ”Orijinal”. Og selv om hun ikke vil pege fingre ad nogen bestemt, så er pegefingeren alligevel en anelse løftet.

– Det er noget med stemningen lige nu. Alle skal helst have blå øjne og holde jul på den rigtige måde for at være danske.

- Vi peger lidt fingre ad dem, som er anderledes, mener Karen og vil gerne slå et slag for det modsatte.

Det gælder også i rollen som mor, hvor datteren Tiki Marlee er fyldt tre år.

– Jeg håber, hun bliver nysgerrig og har lyst til at komme ud at se verden. Det ligger dybt i mig. Min far var jo udsendt for Mellemfolkeligt Samvirke, fortæller Karen. Hun er født i Zambia, men flyttede til Danmark som 15-årig.

Lille Tiki skal også have både Dannevang og Afrika med i bagagen. Fuldstændig som mor – og hendes glade musik.

– Der sker meget spændende i Vestafrika lige nu. Både i England og i Frankrig har man taget den vestafrikanske afrobeat til sig, forklarer Mukupa.

Sangerinden og hendes kæreste, TV-kokken Nikolaj Kirk, havde næsten opgivet selv at få barn, da Tiki kom til verden, og selv om overraskelserne også er dukket op, så er datteren stadig et mirakel.

– Jeg havde nok ikke forestillet mig, det ville blive sådan helt lyserødt. Jeg fik heller ikke et chok, men blev altså lidt overrasket.

Tiki havde kolik som lille, og det er kommet lidt bag på mig, hvor hårdt det er. Jeg er nok ikke en perfekt mor. Jeg har ikke et perfekt rent hjem, det kan jeg ikke finde ud af, men jeg kan give min datter nærvær, fortæller Karen.

Havde hun været yngre, ville hun gerne have haft et barn mere, men nu bliver det ved et.

 

Musikken er også hendes barn, og så har hun en hel del i Afrika, hvorfra Mukupa og Nikolaj faktisk var ved at adoptere, før de fik deres datter.

– Jeg støtter otte af mine fætre og kusiners børn, så de kan gå i skole og få niende klasse. Gør de det godt, så måske også gymnasiet.

Der kan jeg godt være lidt hård. Jeg har selv gået i engelske skoler, hvor der var eksamener fra første klasse. Det var ikke fedt, jeg var nervøs hele vejen, men det gav mig noget disciplin.

Når jeg betaler, vil jeg også gerne have, de gør det godt, griner Karen.

Musikeren er også klar, når ulandsorganisationen CARE Danmark eller Plan Danmark skal have en hjælpende hånd. Mukupa repræsenterer selv den smeltedigel, der også flyder ud af højttalerne i studiet, hvor ”Orijinal” er indspillet.

– Som barn drømte jeg om lyst hår og blå øjne, selv om jeg voksede op i Afrika. Det var vildt forvirrende, men jeg elsker både Danmark og Afrika.

- Jeg elsker stegt flæsk med persillesovs, men også mit krusede hår og at spise med fingrene, når jeg har lyst, griner Karen igen.

Trods store musikalske ambitioner og en kæreste, som ofte er på farten rundt i verden, bliver der masser af tid til lille Tiki.

– Min egen mor var hjemmegående, mens Tiki bliver passet ret meget. Det kan godt give lidt dårlig samvittighed, men jeg er ikke kun mor.

- Jeg skal også være mig selv med mine egne ambitioner. Jeg tager også ofte Tiki med, når jeg skal lave noget, fortæller Karen.

Ud over med musik skal noget af sommeren bruges i Ghana, hvor gemalen skal lave research til en ny kogebog, Karen skal kigge afrikansk mode og musik, og Tiki bare snuse til Afrika.

Sponsoreret indhold