Nyheder26. oktober 2023

Venstres Lars Christian Lilleholt i kovending: Skifter holdning til statsministerpost

Venstres formand er altid statsministerkandidat, sagde gruppeformand onsdag, men torsdag lyder andre toner
Lars Christian Lilleholt (th.) har skiftet mening om Ventres statsministerkanditatur.
Lars Christian Lilleholt (th.) har skiftet mening om Ventres statsministerkanditatur.
 Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Ifølge formandskandidat- og favorit i Venstre Troels Lund Poulsen skal partiet være større, før der kan tales om, at en ny Venstre-formand kan udråbe sig som statsministerkandidat.

Den melding er partiets gruppeformand, Lars Christian Lilleholt, enig i.

Han udtalte ellers til Jyllands-Posten onsdag, kort før Troels Lund Poulsen offentliggjorde sit formandskandidatur, at Venstres formand til enhver tid er statsministerkandidat.

- Jeg synes, det er en rigtig fornuftig melding, Troels er kommet med. Det er slet ikke en relevant diskussion for nuværende. Dertil kommer, at Venstre skal have en helt anden størrelse, før vi kan begynde at tale om, at vi er et statsministerparti.

Spørgsmål: Men du sagde til Jyllands-Posten i går, at Venstres formand - og det bliver jo måske Troels Lund Poulsen - til enhver tid skal være statsministerkandidat?

- Sådan er det jo. Men jeg forstår til fulde den melding, Troels er kommet med, og den bakker jeg fuldstændig op, siger Lars Christian Lilleholt.

Spørgsmål: Har du skiftet mening?

- Jeg er til enhver tid enig med Venstres kommende formand, siger han.

Troels Lund Poulsen meddelte onsdag eftermiddag, at han stiller op som formand for Venstre. Det sker, efter at Jakob Ellemann-Jensen har sagt farvel til dansk politik.

Lars Christian Lilleholt vil ikke sige, hvor stor Venstre skal være, før partiets formand kan udråbe sig som statsministerkandidat.

- Det er en teoretisk diskussion, vi må tage, når det bliver relevant. Det er det ikke for nuværende, og derfor synes jeg, det er fornuftigt, at Troels gør, som han gør, siger Lilleholt.

Den nye formand for Venstre skal vælges på partiets landsmøde. Landsmødet foregår 18.-19. november.

Også partiets politiske ordfører, Morten Dahlin, bakker op om Troels Lund Poulsens melding.

- Fuldstændig. Jeg tror, at det vil klæde rigtig mange politikere her på Christiansborg med lidt mere ydmyghed, og jeg synes, det er et meget fornuftigt synspunkt, at skal man række ud efter statsministerposten, skal man have en større opbakning, end Venstre har i meningsmålingerne lige nu.

Også retsordfører Preben Bang støtter Lund Poulsens holdning. Heller ikke han vil dog give et mere konkret tal på, hvor stort partiet skal være, før et statsministerkandidatur er aktuelt.

- Så store som muligt, siger han.

Sponsoreret indhold