Nyheder28. april 2022

Vær opmærksom på grill og ukrudtsbrænder: Tørkeindekset er usædvanligt høj for årstiden

En tør marts og solrig april har ført til, at brandfaren er ekstra høj dette forår - det øger risikoen for brand
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/colourbox1053374.jpg
 Foto: Colourbox

Man bør være ekstra opmærksom, hvis man planlægger at hive grillen frem eller luge ud i haven i weekenden.

To tørre måneder har ført til at brandfareindekset i Danmark er højt. Særligt fredag er der i størstedelen af landet risiko for, at gløder fra eksempelvis en ukrudtsbrænder kan starte en brand.

Det viser prognoser fra hjemmesiden brandfare.dk, som er udarbejdet af DMI.

- Mange danskere tænker, at brandfare opstår over varme somre. Men her om foråret er der høj brandfare, når vi har de forhold, der er lige nu, siger Bjarne Nigaard, som er sekretariatschef hos Danske Beredskaber.

- Vind og en længere periode med tørke gør det brandfarligt i naturen. Det gælder også ved carporten, hvis ukrudtsbrænderen kommer for tæt på, siger han til Ritzau.

Har ikke ført til flere udrykninger

Allerede mandag kunne DMI berette om et usædvanligt højt tørkeindeks for årstiden.

Den høje tørke – og medfølgende høje brandfare – skyldes blandt andet, at der i marts og april ikke er faldet meget nedbør.

Marts var rekordtør med blot 4,2 millimeter nedbør på landsplan. April var lidt vådere i starten, men de seneste uger har ligeledes været tørre.

Tørken har dog ikke haft nogen indflydelse på antallet af udrykninger til brande i naturen. Det oplyser Beredskabsstyrelsen til SE og HØR på mail.

- Selv om april indtil videre har bestået af mange solskinstimer og tørkeindekset er stigende, så ligger antallet af udrykninger til naturbrande væsentlig lavere end april måned i de seneste år og dermed under gennemsnittet.

- Der er intet, der tyder på, at de sidste 5 dage i april vil ændre på dette billede, skriver styrelsen på en mail dateret til tirsdag.

Til og med den 26. april havde beredskabsstyrelsen rykket ud til 165 naturbrande i april.

Til sammenligning rykkede man ud til 226 naturbrande i april 2021 og 283 i 2020.

Fører formentlig ikke til grillforbud

Heldigvis er der ikke noget, der tyder på, at et kommende forbud mod afbrænding kommer til at spolere grillsæsonen, som det var tilfældet ved den tørre sommer i 2018.

- Der er ingen indikationer af, at vi nærmer os noget, hvor vi skal regulere adfærden.

- Men man skal huske, at det kan være brandfarligt om foråret, og at der kan være behov for, at man tænker sig lidt ekstra om, siger Bjarne Nigaard til Ritzau.

https://imgix.seoghoer.dk/capture.pngfdsa.png
 Foto: Screenshot DMI

Tørkeindekset for Danmark torsdag morgen. Som det kan ses er det meste af landet ramt af høj risiko for tørke (Foto: Screenshot DMI)

Sponsoreret indhold