Nyheder11. oktober 2021

Vaccine-vrede er pludselig tema for Frederiksen i Indien

Det skulle handle om grøn omstilling, men pludselig blev vaccinestrategi et tema for statsministeren i Indien
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20211011-102952-l-1920x1280we.jpg
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen (S) leverede mandag foran en stribe ledere i indiske klimaorganisationer en lang tale om grønt lederskab, klimamål og dansk-indisk samarbejde på området.

Pludselig handlede samtalen dog om vacciner.

For da der blev stillet spørgsmål fra salen, blev statsministeren overraskende kritisk foreholdt, hvordan Danmark og den vestlige verden sørgede for sig selv først, da verdens vacciner mod covid-19 skulle fordeles.

Og den danske statsminister blev spurgt om, hvordan man kan rose fælles ansvar og samarbejde på det ene område, og så ikke på det andet.

- Jeg vil svare ærligt. Selv om jeg ikke er sikker på, at I vil være glade for svaret, sagde Mette Frederiksen og fortsatte:

- Når man er statsminister, så er ens første ansvar ens egen befolkning. Som jeres egen premierminister siger: Nationen først.

- Så når det kommer til pandemien og den globale tragedie, de manglende vacciner er, så er jeg ked af det, men der må jeg hjælpe min egen befolkning først.

Indien klarede første bølge af covid-19 fornuftigt. Men anden bølge har været hård ved landet, hvor man i hovedstaden New Delhi eksempelvis har måttet brænde lig på parkeringspladser, fordi krematorierne var overfyldt.

Mette Frederiksen siger efterfølgende til Ritzau, at hun forstår frustrationen ikke bare i Indien, men i alle de mindre rige lande, der har haft svært ved at skaffe vacciner.

- Jeg kan sagtens forstå den frustration. Og i det hele taget er det vigtigt at forstå, at vores udgangspunkter er meget forskellige.

- Der er en global mangel på vacciner, og nogle af os har flere ressourcer til at træffe de nødvendige beslutninger hurtigt, siger statsministeren.

- Det prøvede jeg også at være meget ærlig om i mit svar. Det er et dilemma. Og man kommer ikke uden om, at når det handler om liv og død, så er mit ansvar først og fremmest at få danskerne så godt igennem som muligt, siger Mette Frederiksen.

Hun understreger, at Danmark nu er i en position til at hjælpe andre lande så meget som muligt med at få adgang til vacciner. Og at det også er det, Danmark gør.

- Men jeg forstår fuldstændigt, at der blev spurgt til det, siger Mette Frederiksen.

Hun mener ikke, at vreden over de manglende vacciner i Indien vil hæmme det fremtidige samarbejde om grøn omstilling mellem Danmark og Indien.

- Jeg er ikke blevet konfronteret med det. Og det er ikke noget, der er blevet refereret til fra officiel side. Her er vi tværtimod blevet takket for det, vi har gjort.

- Men det bliver jo sagt, og der bliver spurgt til det. Så vreden er jo en realitet, siger hun.

Sponsoreret indhold