Nyheder17. november 2022

Unge døjede med maveuro og hovedpine efter coronavaccine

Hos de 15-19-årige oplevede 77,5 procent af de vaccinerede hovedpine inden for de to første uger efter andet vaccinestik
Flere unge oplevede mave-tarm-problemer og træthed efter vaccinestikket.
Flere unge oplevede mave-tarm-problemer og træthed efter vaccinestikket.
 Foto: Ritzau Scanpix

Ondt i hovedet, mave-tarm-problemer og træthed er symptomer, som en del danske unge døjede med i tiden efter deres coronavaccination.

Det viser resultater fra et studie, som forskere på Rigshospitalet står bag, og som er publiceret i tidsskriftet Vaccines.

I spidsen for studiet står professor i kardiologi Selina Kikkenborg Berg.

Sammen med sin forskningsgruppe har hun i juli, august og september 2021 indsamlet data via spørgeskema fra børn og unge om symptomer efter vaccination mod coronavirus.

Holdet har fået svar fra 779 vaccinerede og 7004 ikkevaccinerede i alderen 12-19 år.

- Vi ser, at efter anden vaccination er der mere hovedpine og træthed og også flere mave-tarm-symptomer hos dem, der er blevet vaccineret, sammenlignet med dem, der ikke er blevet vaccineret, siger hun.

Hos de 15-19-årige oplevede 77,5 procent af de vaccinerede hovedpine inden for de to første uger efter andet vaccinestik. For de ikkevaccinerede var det 65 procent.

Det samme billede tegner sig for træthed og mave-tarm-problemer som diarré og opkast.

Træthed blev registreret hos 78 procent af de vaccinerede mod 69 procent af de ikkevaccinerede inden for 14 dage efter andet stik.

Hos de 12-14-årige havde 61,5 procent hovedpine inden for 14 dage efter andet stik. For de ikkevaccinerede i samme aldersgruppe var det 41 procent.

Det er velkendte symptomer ved vaccination, og derfor er resultaterne ikke meget overraskende. Heldigvis, mener Selina Kikkenborg Berg.

- Vi skal huske, at vi på det her tidspunkt vaccinerede med en ny vaccine og med en teknik, man ikke havde meget erfaring med. Så man vidste ikke helt, hvad man kunne forvente.

- Derfor er det vigtigt at se på, hvordan de unge reagerede på det, og det er rart at vide, at det er kendte symptomer, der træder frem.

Selv om forskellene mellem de to grupper unge er statistisk signifikante, er de ikke voldsomt store. Og det er også gode nyheder, mener professoren.

Men det er trist, at andelen af ikkevaccinerede unge, som også rapporterer symptomer som hovedpine og træthed, er høj, siger hun.

Det skyldes formentlig nedlukningen. Både fordi det betød, at forskellige sygdomstegn dukkede op, da samfundet åbnede igen, men også på grund af høj mistrivsel efter adskillelse fra venner, skole og fritidsaktiviteter.

Studiet kan ifølge Selina Kikkenborg Berg ikke bruges til at afgøre, om vaccination af børn og unge er en god idé eller ej.

- Der er mange andre faktorer, som skal medtænkes, når man beslutter, om man vaccinerer: Hvor godt beskytter vaccinen, hvilke symptomer ville man få af sygdommen, og hvad med de akutte bivirkninger?

- Det her er de unges egen rapportering og et bidrag til det samlede billede af fordele og ulemper ved vaccination.

Sponsoreret indhold