Nyheder9. juli 2022

Undgå abekopper, hvis du skal til udlandet

Der er fundet 4100 bekræftede tilfælde at abekopper på tværs af Europa
Abekopper kan give knopper eller blærer på huden. Det kan give ar, når det heler.
Abekopper kan give knopper eller blærer på huden. Det kan give ar, når det heler.
 Foto: Cdc/Reuters/Ritzau Scanpix

Man hører ikke lige så meget til sygdommen, som for halvanden måned siden, da den første dansker blev smittet med abekopper.

For selv om der siden er konstateret yderligere 25 tilfælde i Danmark, har sygdommen ikke udviklet sig til epidemi, som man måske frygtede i starten.

Det betyder dog ikke, at abekopper ikke florerer i Europa mere. I alt er der konstateret 4100 bekræftede tilfælde på tværs af vores kontinent.

Derfor kommer Sundhedsstyrelsen torsdag med en række råd, der kan være gode at følge, hvis du rejser væk fra Danmark i sommerferien.

– Smitten er især set blandt mænd, der har sex med mænd, og derfor skal især denne gruppe være særligt opmærksomme, hvis man er sammen med nye partnere.

Afdelingslæge Gideon Ertner.

Tæt kontakt smitter

Smitte med abekopper sker ved tæt kontakt mellem mennesker. Derfor er det en dårlig idé at dele tøj eller sengetøj med en smittet person.

Også sex mellem mennesker kan smitte, og specielt en gruppe skal være obs.

– Smitten er især set blandt mænd, der har sex med mænd, og derfor skal især denne gruppe være særligt opmærksomme, hvis man er sammen med nye partnere.

– Hvis man mistænker, at man er smittet med abekopper, skal man undgå tæt kontakt til andre og kontakte læge pr. telefon snarest muligt, siger afdelingslæge Gideon Ertner.

Normalt mild – men kan genere

Abekopper viser sig typisk ved feber, kulderystelser og udslæt med knopper eller blærer på huden.

Selv om sygdommen normalt er mild, og varer mellem 2-4 uger, så kan den være meget generende, særligt ved udslæt i og omkring endetarmen. Desuden kan der opstå ar, når blærerne heler.

– Der er ikke særlige anbefalinger til almenbefolkningen i forhold til at forebygge smitte mod abekopper, men det er fortsat vigtigt for at undgå smitte med andre sygdomme, at man husker på god hygiejne med hyppig håndvask med vand og sæbe eller håndsprit, ligesom vi opfordrer til at dyrke sikker sex, skriver Sundhedsstyrelsen.

Der er fundet flest tilfælde af abekopper i Storbritannien, Tyskland, Spanien, Portugal, Frankrig og Holland.

Sponsoreret indhold