Nyheder30. januar 2024

Ulla bliver nægtet at flytte, mens andre får lov: - Det er ikke fair!

Ulla Eskildsen og andre lejere bliver nægtet at flytte i en mindre lejlighed det sted, de bor. Reglerne skaber frustration
Ulla Eskildsen, lejer, Vejlby Vest, Aarhus.
Ulla Eskildsen, lejer, Vejlby Vest, Aarhus.
 Foto: Anders Bogh Madsen, TV2 Østjylland/

Ulla Eskildsen og Annemette Andersen bor begge i boligområdet Vejlby Vest i Aarhus.

De vil gerne flytte i mindre lejligheder i samme område, men indtil videre er det ønske blevet afvist af boligforeningen.

- Jeg synes, det er sørgeligt, vi ikke kan få lov at flytte rundt herude, siger Annemette Andersen til TV2 Østjylland.

Årsagen er, at boligområdet Vejlby Vest er på listen over forebyggelsesområder på Parallelsamfundslisten. Det betyder, at man skal leve op til en række kriterier for at få en lejlighed i området. For eksempel skal man være i beskæftigelse eller under uddannelse.

Reglerne gælder også for dem, der allerede bor i området, og da Ulla Eskildsen er flexjobber og Annemette Andersen førtidspensionist, kan de ikke få lov at flytte internt i Vejlby Vest.

- Det betyder, at jeg sådan set er stavnsbundet til den lejlighed. Alternativt skal jeg flytte langt væk for at kunne finde noget andet, som måske ikke er billigere, siger Ulla Eskildsen.

De to kvinders frustration bliver ikke mindre, når de kigger mod Skanderborg, hvor man netop har lavet reglerne om i et tilsvarende boligområde, så beboere godt må flytte internt.

- Det synes jeg faktisk ikke er fair. Vi er jo alle sammen mennesker, og vi burde have de samme rettigheder uanset, hvor vi bor, siger Ulla Eskildsen til TV2 Østjylland.

Kun få fik beskedenIndtil foråret 2023 har Social- og Boligstyrelsen afvist at ændre reglerne, men en henvendelse fra Københavns Kommune fik styrelsen til at ændres deres anbefaling.

Den oplysning kom ifølge Social- og Boligstyrelsen kun ud til Københavns Kommune og mundtligt til interesseorganisationen Danmarks Almene Boliger, BL.

Men landets øvrige almene boligselskaber fik ikke noget at vide.

Er det godt nok, der skal gå næsten et år, før alle får samme viden?

- Nej, det er slet ikke godt nok. Der bærer vi også en del af medansvaret. Vi skulle have gravet dybere i det med det samme, for det er klart den her information, den er vigtig, siger Bent Madsen, Direktør, Danmarks Almene Boliger, BL til TV2 Østjylland.

Først efter TV2 Østjylland begyndte at undersøge sagen, har alle boligselskaber fået samme besked med knap et års forsinkelse.

Hos Lejernes Landsorganisation havde man gerne set, at den nye fortolkning af reglerne var blevet kendt for alle langt tidligere.

- Det skulle de have vidst hele tiden. Derfor er det skuffende, at det ikke er kommet bredere ud, hurtigere. Det gør, at folk har siddet fast i deres lejligheder unødvendigt, siger chefjurist i Lejernes Landsorganisation Anders Svendsen.

Hos lejere og afdelingsformænd har man svært ved at forstå, hvorfor reglerne omfatter interne flytninger, da det ikke rykker ved beboersammensætningen.

- Jeg ville bare flytte i en anden lejlighed, jeg bor her jo stadigvæk, så det ville ikke gøre den store forskel, siger Ulla Eskildsen.

Tværtimod giver det mulighed for at få mere ressourcestærke familier ind, når enlige for eksempel fraflytter en stor lejlighed.

Bekymret hvis regel fortsætterSocial- og Boligstyrelsen og BL fortæller, at det er frivilligt for boligselskaberne, om de vil fortsætte med at lave regler for de interne lejere i samme område eller fjerne dem helt.

Ifølge Lejernes Landsorganisation er man her bekymret for, at Parallelsamfundslisten kan påvirke nogle boligselskaber til at fortsætte med de gamle regler, som går ud over lejerne.

- Jeg kan godt forstå, de sidder i et dilemma, da man gerne vil væk fra listerne, men spørgsmålet er, hvor lejerne så skal bo henne? Det er vanskeligt at finde andre boligformer, der kan erstatte, siger Anders Svendsen.

Hos Danmarks Almene Boliger lover de, at alle boligforeninger får den nye viden, og sådan en fejl ikke sker igen.

- Det er første gang, jeg nogensinde har oplevet det her, og jeg vil heller ikke opleve det igen, det kan jeg klart sige, fortæller Bent Madsen.

Sponsoreret indhold