Nyheder24. november 2016

Ulf gik på scenen efter konens død: Det er terapi

I begyndelsen af november mistede Ulf Pilgaard sin hustru gennem 46 år, Gitte, mens han var på turné rundt om i Danmark. Den pligtopfyldende skuespiller bearbejdede blandt andet sorgen ved at gå på scenen hver aften
https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/sh-77826.jpg
 Foto: All Over

76-årige Ulf Pilgaard mistede i begyndelsen af november sin elskede hustru gennem 46 år. Gitte Vibeke Pilgaard havde i flere år været hårdt ramt af den alvorlige, invaliderende og uhelbredelige demenssygdom Huntingtons Chorea.

Hustruen sov ind en uge før Ulf Pilgaards egen fødselsdag 15. november, mens Ulf Pilgaard passede sin turné med Lisbet Dahl og forestillingen ”Vores sensommer”, hvor de begge har hovedroller.

Ulf Pilgaard havde netop besøgt sin hustru på hospitalet, da han blev ringet op og fik at vide, at Gitte var gået bort.

- Jeg var der få timer efter, og jeg kunne alligevel ikke have gjort noget, for hun var væk om natten, og døde fredeligt uden smerter. Hun sov stille ind, siger Ulf Pilgaard i et interview med BT.

De seneste år har han pligtopfyldende og med stor kærlighed passet sin hustru, som med tiden blev mere plejekrævende på grund af den invaliderende sygdom. Og sideløbende har han også passet sit scene-job. Efter Gittes død fandt Ulf Pilgaard også ro og terapi netop gennem sit arbejde: Han gik således på scenen hver aften, fortæller han i et interview med Ekstra Bladet:

– Det er min terapi – en slags eskapisme, forklarer han til Ekstra Bladet og tilføjer:

- Vi var jo indstillet på, at den dag ville komme, fordi hun havde den sygdom, så det er ikke noget, der er kommet totalt bag på os.

- Det er selvfølgelig klart et forfærdeligt tab, ingen tvivl om det, og det bliver hårdt at skulle gå de næste mange måneder i møde. Man lærer jo aldrig at forstå, når et menneske pludselig ikke er her.

Ulf Pilgaard fortæller til Ekstra Bladet, at det har været ”lidt tumultarisk” at være på turné samtidig med, at han skulle forholde sig til hustruens død.

- Men det første, jeg gjorde, var at få udsat bisættelsen. Jeg kunne slet ikke overskue alle vores forestillinger samtidig med alt det, der følger med et dødsfald. Udsættelsen og den pause gav mig også tid til at komme mig lidt. Ikke at jeg på nogen måde er kommet over det, men jeg fik mulighed for at trække vejret, fortæller Ulf Pilgaard til Ekstra Bladet.

Gitte Vibeke Pilgaard fik konstateret Huntingtons Chorea i begyndelsen af 1990’erne og var til sidst så svækket, at hun sad i kørestol. I oktober fortalte Ulf Pilgaard for første gang om hustruens sygdom. Det skete i hans selvbiografi ”Mit liv som Ulf”.

- Da Gitte rundede de 60 år, begyndte de første symptomer at melde sig i form af problemer med balancen og ufrivillige bevægelser med arme og ben, fortalte Ulf Pilgaard om hustruens sygdom i sin bog ”Mit liv som Ulf”.

Gitte Vibeke Pilgaards mor og bror døde af sygdommen, der normalt bryder ud, mens man er mellem 35-50 år. I Gitte Vibeke Pilgaards tilfælde begyndte symptomerne først at vise sig, da hun havde rundet 60 år.

Huntingtons Chorea er en alvorlig og arvelig demenssygdom, der rammer hjernen. Sygdommen viser sig blandt andet som ufrivillige, pludselige og hurtige ukontrollerede bevægelser.

Personligheden og adfærden ændrer sig også, og med tiden bliver symptomerne voldsomme, og man udvikler demens.

Du kan se billeder af Ulf og Gitte Pilgaard i galleriet herunder:

Ulf Pilgaard og konen Gitte Pilgaard

Sponsoreret indhold