Nyheder20. december 2022

Ukraines ambassadør: Matilde Kimer har overtrådt reglerne

DR-korrespondenten fik frataget sin militære akkreditering den 22. august
Ukrainsk ambassadør er frustreret over udlægningen af sagen om annulleringen af Matilde Kimers akkreditering.
Ukrainsk ambassadør er frustreret over udlægningen af sagen om annulleringen af Matilde Kimers akkreditering.
 Foto: Ritzau Scanpix

Den ukrainske ambassadør i Danmark, Vydoinyk Mykhailo, siger til Politiken, at Ukraine ikke prøver at presse DR-korrespondent Matilde Kimer til at "rapportere noget, hun ikke vil".

Man vil heller ikke "begrænse hendes journalistiske aktiviteter". Ukraine vil bare have, at journalister overholder reglerne, lyder det fra ambassadøren.

Matilde Kimer kan "nemt" arbejde som journalist i Ukraine, siger han, det er kun ved frontlinjen, hun ikke kan arbejde, fordi hun har mistet sin militære akkreditering.

DR-korrespondenten fik frataget sin militære akkreditering den 22. august, men det var først mandag, sagen tog fart i medierne.

Ambassadøren er frustreret over den fremstilling af sagen, der har været i de danske medier.

- For det første er jeg lidt frustreret over danske mediers udlægning af, at Matilde er udelukket fra at arbejde i Ukraine. Det passer ikke. Hun kan fortsætte med sit arbejde i Ukraine, og det har hun også gjort efter 22. august.

Han mener, at hun "ganske enkelt har overtrådt reglerne for akkrediteringen" tre gange. Blandt andet ved at rejse til frontlinjen ved Mykolajiv-regionen tidligere på året.

Ved rejsen skulle Matilde Kimer rapportere om vestlige typer våben. Det - og så at hun havde base i Rusland - gjorde, at sikkerhedstjenesten begyndte at se nærmere på korrespondenten.

Man anklager hende ikke for spionage eller propaganda, men man er bange for, at Rusland overvåger hende og får adgang til kritiske informationer, fortæller Vydoinyk Mykhailo.

Ud over det, skulle Matilde Kimer have rejst uden den fornødne tilladelse på to andre ture. Den ene skulle være gået til Donbas-regionen i det østlige Ukraine og til den anden til den russiskannekterede halvø Krim.

Matilde Kimer mener, at den første episode blev klaret med den ukrainske sikkerhedstjeneste. De to andre episoder kan hun ikke genkende.

På det sociale medie Twitter skriver hun tirsdag om de to episoder, der begge er fundet sted før Ruslands invasion af Ukraine i februar i år.

- Jeg gentager lige: Jeg rejste til Krim i marts 2015 - og i juni det år indførtes nye regler.

- Det hævdes, at jeg er rejst til Donetsk via Rusland i 2016/17. Det er usandt. Alle disse rejser var via den officielle ukrainske korridor, skriver hun og henviser til reglerne for at tage til Krim.

Desuden mener hun ikke, at det er sandt, at hun kan arbejde i Ukraine uden en akkreditering. Den militære undtagelsestilstand betyder, at "man kontinuerligt bliver tjekket for sin akkreditering", og at man "reelt ikke kan arbejde uden".

Sponsoreret indhold