Nyheder13. februar 2023

Uhyggelig tragedie på opholdssted: To piger tog deres eget liv

To piger har taget deres eget liv på et opholdssted. Forinden havde de givet udtryk for selvmordstanker, mens den ene pige ifølge en psykologvurdering var fejlplaceret på kostskolen
To piger har taget deres liv på et opholdssted. Pigen på dette foto har ikke noget med sagen at gøre. 
To piger har taget deres liv på et opholdssted. Pigen på dette foto har ikke noget med sagen at gøre.
 Modelfoto: Scanpix Denmark

I november sidste år tog to 15-årige piger deres eget liv, mens de var anbragt på det sociale tilbud for udsatte børn og unge, Hjortholm Kostskole, på Sydsjælland.

Det fortæller Ekstra Bladet, der med tilladelse fra pigernes forældre har fået aktindsigt i sagerne og vist en række af dokumenterne til flere eksperter inden for selvmordsforebyggelse.

De mener, at sagen rejser en række spørgsmål, og den får Knud Aarup, tidligere direktør i Socialstyrelsen, til at konstatere, at den del af velfærdssamfundet, der skal passe på de mest udsatte børn og unge, har svigtet.

– Der er mange ting at sige om denne sag. Men jeg vil starte med at konstatere, at når to unge kvinder ender med at begå selvmord på en dansk institution, så har vi som system fejlet, siger Knud Aarup, der har set en række af sagernes dokumenter.

Er du i krise?

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen.

Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05.

Dokumenterne viser blandt andet, at de to piger havde givet udtryk for selvmordstanker, og at den ene af pigerne – ifølge kommunens egen psykologvurdering – ikke var 'velplaceret' på Hjortholm Kostskole.

I samme psykologvurdering fremgår det også, at den pågældende pige ville ønske, at ’hun var død’.

'Hendes tegn på angst, depression og vrede på sig selv og omverdenen er stærkt forhøjede og foruroligende,' skrev psykologen i sommeren 2022 – få måneder før hun tog sit eget liv.

– Det er klart et myndighedssvigt. Jeg kan ikke komme på noget undskyldning for ikke at reagere, når man vurderer, at stedet ikke passer til hende, siger Knud Aarup.

Høje-Taastrup Kommune, der anbragte pigen, har afvist at stille op til interview, men skriver i en mail, at når en ung tager sit eget liv, 'giver det altid anledning til refleksion over, om vi som myndighed kunne have handlet anderledes.'

Ekstra Bladet har talt med eksperter i selvmordsadfærd- og forebyggelse. De mener, at sagen rejser spørgsmål om, hvorvidt sociale tilbud for udsatte børn og unge er gode nok til at håndtere og forebygge selvmord.

De fortæller, at man skal være ekstremt opmærksom på, om andre børn på institutionerne kopierer adfærden, hvis der sker et selvmord.

Mails og dokumenter, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, viser, at Hjortholm Kostskole var opmærksomme på, at der kunne opstå en kopiadfærd blandt de anbragte børn.

Alligevel skete det, der ikke må ske, da endnu en pige tog sit eget liv 11. november – bare halvanden uge efter det første selvmord.

'I går aftes skete det, som både krisepsykolog og politi havde sagt var nærliggende,' skriver forstanderen 12. november til medarbejdere i Socialtilsyn Øst.

I et telefonnotat fra en samtale mellem forstanderen på Hjortholm Kostskole og tilsynet fremgår det videre, at skolen øjensynligt har været opmærksom på, at der var en specifik risiko for, at den pige kunne tag sit eget liv.

I notatet giver skolen udtryk for, at det måske kunne have gjort en forskel, hvis der havde været en fast medarbejder på hende.

Hjortholm Kostskoles forstander Michella Rasmussen, har afvist at stille op til interview og har ikke svaret på en lang række konkrete spørgsmål, som Ekstra Bladet har stillet.

I en skriftlig udtalelse skriver hun, at skolen har 'den dybeste medfølelse for de berørte.'

'De involverede kommuner, socialtilsynet samt eksterne rådgivere har bakket massivt op om institutionens håndtering, som er sket i overensstemmelse med den tilgående rådgivning,' skriver hun videre.

Ifølge Michella Rasmussen har Hjortholm 'intet ønske om eller behov for at påbegynde eller forlænge anbringelser, der ikke tjener den anbragtes bedste.'

I et skriftligt svar fra Socialtilsyn Øst bliver Hjortholms Kostskoles håndtering af de to selvmord ikke kritiseret.

Alligevel oplyser tilsynet, at 'de har haft et intensiveret fokus på tilbuddet i den periode,' og at de i lyset af de tragiske hændelser 'vil føre et intensiveret tilsyn med Hjortholm i 2023.'

Har du selvmordstanker?
Har du, eller kender du nogen, med selvmordstanker, kan du anonymt ringe til Livslinien på 70 201 201 alle årets dage fra klokken 11-05.
Du kan også skrive til Livsliniens mailrådgivning skrivdet.dk eller Livsliniens chatrådgivning, som du kan finde lige her.

Sponsoreret indhold