Nyheder25. januar 2022

Udenrigsministeriet fraråder ALLE rejser til Ukraine

Den anspændte situation mellem Rusland og Ukraine gør landet usikkert at rejse til
https://imgix.seoghoer.dk/20210604_jsu1438-2.jpg
 Foto: Jesper Sunesen

Udenrigsministeriet farver tirsdag hele Ukraine orange, hvilket er koden for, at alle ikke-nødvendige rejser til landet frarådes. Det fremgår af ministeriet hjemmeside.

Det er den anspændte situation mellem Ukraine og Rusland, der er årsag til ændringen.

Det vurderes, at situationen i landet er stabil - ud over i Østukraine og på Krim - men at det hurtigt kan ændre sig, skriver ministeriet.

Alle rejser til regionerne Donetsk, Lugansk og Krim-halvøen har været frarådet længe, fordi der har været væbnet konflikt siden 2014.

Krim er under russisk kontrol i strid med international ret, lyder det på hjemmesiden. Der har siden den russiske annektering været sammenstød mellem den russiske kystvagt og den ukrainske flåde.

- Hvis du rejser til Donetsk, Lugansk eller Krim-halvøen, har ambassaden meget begrænsede muligheder for at hjælpe dig, hvis du kommer i en nødsituation, lyder det i rejsevejledningen.

Det svenske nyhedsbureau TT skriver, at også det svenske udenrigsministerium fraråder alle ikke-nødvendige rejser.

Også Norge og Finland fraråder alle rejser, der ikke er strengt nødvendige. Det skriver begge landes Udenrigsministerier på deres hjemmesider.

Den seneste tid har der været forhandlinger mellem USA og Rusland for at prøve at deeskalere den anspændte situation.

Det forventes, at Rusland har op mod 100.000 tropper nær den ukrainske grænse. USA har tidligere sagt, at de har underretninger, der peger på, at den russiske regering har planer om et angreb mod Ukraine "tidligt i 2022".

Konflikten mellem øst og vest blev optrappet i 2013, da Ukraine skulle underskrive en aftale med EU om tættere økonomisk samarbejde. Den daværende prorussiske præsident, Viktor Janukovitj, nægtede at underskrive aftalen, og det kommer til en folkelig opstand.

I februar 2014 blev protester og optøjer mod præsidenten optrappet, og Janukovtig flygtede til Rusland.

En provestlig regering overtog herefter magten i hovedstaden Kijev.

Prorussiske grupper i Østukraine løsrev sig efterfølgende med russisk støtte ved at udråbe "folkerepublikkerne i Donetsk og Lugansk".

Sponsoreret indhold