Nyheder8. august 2016

Udenrigsministeriet advarer: Frederik og Joachim i fare

De danske prinser løber en kæmpe risiko for både terror og overfald ved at støtte de danske sportsstjerner i Rio.

Frederik og Joachim i fare

De fleste forbinder Brasilien med glad samba og karneval, men når kronprins Frederik og prins Joachim repræsenterer de danske farver i Rio, kan de få en helt anden oplevelse af det varme land.

Og det samme gælder for deres familier, kronprinsesse Mary og prinsesse Marie samt deres medbragte børn. Rio er nemlig langtfra et oplagt rejsemål for børnefamilier. Millionbyen er så hårdt plaget af kriminalitet og muligheden for terror under verdens største sportsbegivenhed, at Udenrigsministeriet advarer rejseglade danskere mod at flyve til byen lige nu. – I Rio de Janeiro i august 2016 vurderes at være en generel terrortrussel mod afviklingen af OL, fordi der er tale om en stor international begivenhed med stor medieeksponering.

Du bør være opmærksom på offentlige steder med mange mennesker forsamlet, skriver Udenrigsministeriet på deres hjemmeside. Mål for terror Kronprinsparret samt prins Joachim og prinsesse Marie deltager blandt andet i åbningen af ”Den Danske Pavillon” under deres besøg i Brasilien.

De danske myndigheder advarer om, at terrortruslen her kan være særlig høj: – Det gælder også ved ”danske” steder, f.eks. Den Danske Pavillon på Ipanema-stranden, det danske konsulat og ved hoteller, hvor der bor mange danskere under OL, advarer Udenrigsministeriet.

Frederik og Joachim har før været til OL sammen i blandt andet Sydney og Athen, men denne gang er der anderledes pres på sikkerheden, fortæller kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

– Det er klart, at der er en vis risiko forbundet med det. De har været til OL sammen flere gange, men forskellen her er jo, at der er en større terrortrussel. Det er ikke et ufarligt sted at bevæge sig rundt, men der er et ønske i kongehuset om ikke at lade sig kue af terror, og derfor holder man sig ikke væk, selv om der kan være en risiko.

Kongehuset oplyser, at man henholder sig til Udenrigsministeriets retningslinjer i forhold til at rejse til Rio, men det finder kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen mærkværdigt, når man tænker på trusselsvurderingen. – Der må man konstatere, at der simpelthen er en kontrast. Det hænger ikke sammen, lyder det fra eksperten. Brasilien oplever i øjeblikket sin værste økonomiske krise siden 1930’erne, og det har fået blandt andre fodboldikonet Rivaldo til at bønfalde turister om at blive væk under De Olympiske Lege.
– Det bliver grimmere og grimmere her hver dag. Jeg vil rådgive alle med planer om at komme til Rio under OL til at blive hjemme. Du bringer dit liv i fare, fortalte den tidligere verdensmester i sidste måned. Og det er ikke bare fodboldpensionisten, som frygter, at det kan ende helt galt i sambalandet. Også politiet meddeler, at danskere, som tager turen over Atlanten, ikke kan vide sig sikre. – De, der kommer til Rio de Janeiro, er ikke i sikkerhed, stod der på et skilt som flere frustrerede betjente i sidste måned demonstrerede med som en ankomsthilsen i Rios internationale lufthavn. Politiets udmeldinger går meget godt i spænd med den måde, de danske myndigheder ser på situationen i det fattige land. – Rejsende, der skal til OL 2016 i Rio de Janeiro, bør være særlig opmærksomme på risikoen for væbnede røverier, lommetyverier og bilkapringer, som er relativt høj i byen. Man bør derfor til enhver tid være opmærksom på sine omgivelser og sine ejendele, især på steder hvor der er mange mennesker.

Sponsoreret indhold