Nyheder21. juni 2023

Ubådsfirma fyrede kritisk sikkerhedschef: En dødsfælde

Tidligere chef ved OceanGate hævder, at han blev fyret, efter at han slog alarm over sikkerheden på ubåd
Her ses ubåden kaldet Titan på overfladen. Her burde den ifølge firmaets tidligere sikkerhedschef være blevet.
Her ses ubåden kaldet Titan på overfladen. Her burde den ifølge firmaets tidligere sikkerhedschef være blevet.
 Foto: Handout/AFP/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: David var med forsvundet ubåd

Mens ubåden "Titan" befinder sig et ukendt sted i Atlanterhavet med mindre end to dages iltforsyning til besætningen, viser det sig nu, at en tidligere chef allerede i 2018 slog alarm over sikkerhedsrisikoen i forbindelse med dyk ned til skibsvraget "Titanic".

Men sikkerhedsbekymringerne blev ignoreret, og chefen blev fyret, skriver nyhedsbureauet AFP.

Det hævder den tidligere chef i et søgsmål, som blev indgivet ved en domstol i den amerikanske forbundshovedstad, Washington D.C., i 2018.

De advarede også

Også den amerikanske organisation Selskab for Maritim Teknologi (MTS) advarede OceanGate om risikoen ved at gå ned til 4000 meters dybde i "Titan".

MTS' underudvalg for ubåde sendte i 2018 et brev til OceanGates direktør, Stockton Rush, hvor dusinvis af eksperter på området skrev under på, at det var "vildledende", når OceanGate reklamerede med, at "Titans" sikkerhedsstandarder levede op til eller endda overgik krav fra det globale certificeringsselskab DNV.

Selskabet havde aldrig planer om at få "Titan" certificeret af DNV, lød det i brevet.

- Brevet bad i bund og grund om at gøre det, som andre ubåde også gør, især dem med passagerer, siger en af brevets underskrivere, ubådsingeniør Bart Kemper, til avisen The New York Times.

Den tidligere chef hedder David Lochridge. Han startede ved OceanGate, hvis fartøj "Titan" søndag forsvandt under en tur til skibsvraget af "Titanic", som ubådskaptajn i 2015.

Han blev senere forfremmet til chef for maritime operationer ved firmaet, hvor han ifølge søgsmålet tog sine bekymringer om sikkerheden på "Titan" op med den øvrige ledelse i OceanGate.

Den britiske milliardær Hamish Harding (t.v.) er blandt de fem, som er forsvundet med ubåden.
Den britiske milliardær Hamish Harding (t.v.) er blandt de fem, som er forsvundet med ubåden.
 Foto: Jannicke Mikkelsen/Reuters/Ritzau Scanpix

Ifølge søgsmålet var Lochridge bekymret over "kvalitetssikringen og sikkerheden på "Titan", ikke mindst fordi OceanGate nægtede at gennemføre afgørende, ikke-ødelæggende forsøg med ubådens eksperimenterende design af skroget".

Lochridge hævder ifølge søgsmålet, at ubådens kighul i fronten var bygget til at klare trykket på ned til 1300 meters dybde. OceanGates planer var imidlertid at bringe passagerer ned til 4000 meters dybde, hvor "Titanic" ligger.

Af Lochbridges søgsmål fremgår det desuden, at han forsøgte at få selskabet til at bruge et uafhængigt agentur til at inspicere og sikkerhedscertificere ubåden.

- I stedet for at tage stilling til hans bekymringer, rette fejlene og sikre sikkerheden på den eksperimentale "Titan" eller at bruge et klassifikationsbureau til at inspicere "Titan", gjorde OceanGate det stik modsatte - de fyrede Lochridge øjeblikkeligt, lyder det i søgsmålet ifølge AFP.

Ubåden "Titan" mistede kontakt med overfladen søndag, 1 time og 45 minutter efter den var dykket. Fartøjet forsvandt i havet 1448 kilometer fra halvøen Cape Cod i Massachusetts.

Ifølge OceanGate har ubåden en kapacitet til at have fem personer om bord i 96 timer.

De fem personer om bord er OceanGates direktør, Stockton Rush, milliardæren Hamish Harding, en pakistansk forretningsmand og hans søn samt en fransk dykker og Titanic-ekspert ved navn Paul-Henry Nargeolet.

Det ved vi om den forsvundne ubåd

- Ubåden har ilt til mellem 70 og 96 timer (fra mandag klokken 16.30 lokal Boston-tid - 22.30 dansk tid). Det vil sige frem til mellem torsdag klokken 20.30 og fredag klokken 22.30 dansk tid.

- Fartøjet forsvandt i havet 1448 kilometer fra halvøen Cape Cod i den amerikanske delstat Massachusetts i en dybde på omkring fire kilometer.

- Der er fem personer om bord. Ifølge den amerikanske kystvagt er der tale om en kaptajn og "fire missionsoperatører".

- Ifølge OceanGate Expeditions medbringer ubåden normalt en kaptajn, en ekspert og tre betalende gæster.

- Den 58-årige britiske milliardær Hamish Harding er identificeret som den ene af gæsterne. De to andre er den pakistanske forretningsmand Shahzada Dawood og sønnen Sulaiman Dawood.

- Fartøjet sejler ud fra St. John's i Newfoundland i Canada. Et dyk ned til vraget, inklusive nedstigning og opstigning, tager normalt omkring otte timer.

- Den amerikanske kystvagt samarbejder med canadiske myndigheder og private fartøjer i området.

- Eftersøgningen omfatter ekkolod, luftsøgninger og overfladefartøjer. Den foregår et særdeles fjerntliggende sted.

- Vraget af "Titanic" ligger på havets bund i en dybde af 3800 meter cirka 700 kilometer syd for St. John's.

- Redningsoperationen bliver styret fra Boston i Massachusetts

Kilde: BBC

Sponsoreret indhold