Nyheder26. marts 2023

Tyskland forbereder sig: Omfattende strejke på vej

Tyskland forsøger lige nu at ruste sig til den strejke, der forventes at ramme mandag - og som kan lamme landet

Ti af Tysklands 16 delstater tillader søndag lastbiler på vejene.

Tunge lastbiler må ellers normalt ikke køre på de tyske veje om søndagen mellem middag og klokken 22.

Undtagelsen skyldes en omfattende strejke i transportsektoren, som er varslet mandag og ventes at sætte store dele af landet i stå.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Fragtfirmaer får dermed en ekstra mulighed for at transportere deres varer på tværs af landet, inden strejken sætter ind.

Beslutningen om at ophæve kørselsforbuddet søndag kommer, efter at blandt andet fragtfirmaer og transportminister Volker Wissing har efterspurgt en opblødning af reglerne forud for strejken.

De ti delstater, som undtagelsesvist tillader lastbilkørsel søndag, er Slesvig-Holsten, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Hesse, Saarland, Bayern, Baden-Württemberg og Sachsen-Anhalt.

Strejken rammer på tværs af hele transportsektoren. Den påvirker altså både togtrafikken, luftfarten, den kollektive trafik på vejene og fragtfirmaer.

Det er fagforbundet EVG, der repræsenterer ansatte i jernbanesektoren og i tyske busselskaber, og Verdi, der er servicefagenes forbund, som har varslet strejke i 24 timer.

Strejken begynder ved midnat mellem søndag og mandag og skyldes uenigheder om løn.

Verdi kræver - på vegne af sine medlemmer - en lønstigning på 10,5 procent, skriver nyhedsbureauet Reuters. Og EVG vil have en lønstigning på 12 procent til sine medlemmer.

Det statslige tyske jernbaneselskab Deutsche Bahn og flere andre offentlige selskaber har tilbudt deres ansatte fem procent mere i løn. Deutsche Bahn anser ifølge Reuters strejken for at være "grundløs og unødvendig".

Arbejdsnedlæggelsen kommer efter en række strejker rundtom i Europa, hvor lønmodtagerne har protesteret over, at deres lønninger ikke modsvarer deres arbejdsindsats og den høje inflation.

Sponsoreret indhold