Nyheder29. juli 2023

Tusindvis af uddannelsesafslag skaber travlhed på rådgivertelefon

Man skal ikke sunde sig i alt for lang tid, hvis man har fået afslag fra videregående uddannelser, men gerne vil i gang
På eksempelvis Københavns Universitet kan man frem til 3. august søge om optagelse på en række uddannelser, der stadig har ledige pladser. (Arkivfoto) -
På eksempelvis Københavns Universitet kan man frem til 3. august søge om optagelse på en række uddannelser, der stadig har ledige pladser. (Arkivfoto) -
 Foto: Ritzau Scanpix

Natten til fredag blev over 60.000 uddannelsessøgende tilbudt en plads på deres drømmestudier.

Tilbage står knap 9000 ansøgere, der fik afslag på deres ansøgninger, fordi der var flere ansøgere end pladser, og de derfor havde et for lavt karaktergennemsnit.

Dertil kommer knap 10.000 ansøgere, der fik afslag, fordi de ikke var kvalificerede til den eller de uddannelser, som de havde søgt.

Situationen skaber travlhed hos Studievalg Danmark, hvor man i løbet af dagene efter uddannelsesstedernes svar plejer at modtage over 1000 henvendelser fra personer, der ringer ind for at få råd og vejledning.

Langt størstedelen har spørgsmål til, hvad de kan gøre efter et afslag.

Det fortæller Mathilde Tronegård, direktør i Studievalg Danmark.

- Det er forskelligt, om folk allerede nu er klar til at søge en ledig plads, eller om man er interesseret i at få hjælp til, hvordan man opkvalificerer sig til næste års ansøgningsproces, siger hun.

Hvert år er der uddannelsessteder, som fortsat har ledige studiepladser, når første runde af optagelsen til de videregående uddannelser er afsluttet.

Det gælder eksempelvis på Københavns Universitet, hvor det frem til 3. august er muligt at søge om optagelse på eksempelvis datalogi, teologi samt indianske sprog og kulturer.

Det korte tidsrum til at søge en ledig plads gør, at det er en god idé at tage kontakt til en vejleder, mener Mathilde Tronegård.

- Man skal ikke sunde sig i alt for lang tid, inden man finder ud af, hvad man gerne vil. Nogle uddannelsessteder opererer med først til mølle-princippet, mens andre har fastsat en bestemt dato, siger hun.

- Jeg er helt sikker på, at der er nogle, der synes, at det er kort tid, og at man skal beslutte sig hurtigt.

Hun påpeger, at langt de fleste i forvejen har gjort sig gode overvejelser om, hvor det er, at de kan se sig selv studere.

- De tanker skal man ikke skylle ud med badevandet og vælge en eller anden tilfældig ledig plads, siger Mathilde Tronegård.

- En vejleder kan hjælpe en med at finde frem til, om der findes nogle beslægtede uddannelser, som kobler sig til det, man oprindeligt havde søgt.

Ud over Københavns Universitet findes der fortsat ledige pladser på universiteterne i Aarhus, Aalborg, Odense og Roskilde.

Derudover er der også fortsat ledige pladser på en række erhvervsakademier og professionsbacheloruddannelser, og nogle af dem har længere frist for ansøgere.

Man kan blive klogere på det enkelte uddannelsesinstitutioners ansøgningsfrist og få vejledning til at søge ledige pladser på uddannelsesguiden.dk.

Sponsoreret indhold