Nyheder25. december 2021

Tsunamien: Karin løb mod sine børn - og den visse død

I anledning af årsdagen for tsunamien genfortæller SE og HØR den rørende historie bag et ikonisk billede, der blev symbolet på både rædslerne og håbet
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Denne artikel blev første gang bragt i december 2015.

26. december 2004 indtraf én af verdenshistoriens allerværste naturkatastrofer - en katastrofe der tog livet af mellem 230.000-280.000 mennesker.

Et kraftigt jordskælv cirka 100 kilometer vest for den indonesiske ø Sumatra rokkede så kraftigt med havbunden, at meterhøje bølger bragede ind mod kysterne, der grænsede op til Det Indiske Ocean.

Vandmasserne fejede alt omkring sig væk - og i alt mistede et sted mellem 230.000-280.000 mennesker livet anden juledag 2004.

Særligt ét billede har brændt sig fast på nethinden: Billedet af en kvinde, der vaklende løber mod den enorme tsunami-bølge i et desperat forsøg på at redde sine børn.

Billedet ramte forsiden på alverdens aviser i dagene efter katastrofen - med historier som 'Ingen ved, om de overlevede' og 'Deres skæbne synes uundgåelig'. Langt de fleste var sikre på, at personerne på billedet måtte være blandt de omkring 230.000, der mistede livet.

Men ugen efter katastrofen - 2. januar 2005 - trådte kvinden på billedet frem og sagde, at de alle havde overlevet.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/tsunami_0.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Karin Svärd løb mod tsunamien og dét, der ifølge mange måtte være den sikre død. Foto: Ritzau Scanpix

Kvinden på billedet hedder Karin Svärd. Og hun løb vaklende mod den enorme tsunami-bølge for at redde sine tre børn Filip, Anton og Viktor.

Hele den svenske familie Svärd, der talte 17 voksne og børn i alt, var 12. december 2004 rejst til Thailand på en to uger lang daseferie. Det var søndag formiddag. Og 11 af familiemedlemmerne havde taget en bådtur til den populære Ray Lah Beach på øen Krabi.

Pludseligt begyndte vandet at trække sig tilbage. På dét tidspunkt befandt Karins tre børn sig længere ude i vandet, hvor de snorklede sammen med Karins svoger, hendes bror og hans to børn. Karin stod forbløffet på stranden.

- Vi vidste ikke, hvad det var. Et kunstigt naturfænomen, tænkte vi, har Karin efterfølgende fortalt om de skæbnesvangre minutter, hvor den første af i alt tre ødelæggende bølger rejste sig i horisonten.

Men hun vidste, at hendes børn var i fare.

- Jeg råbte til dem, at de skulle løbe, men de kunne ikke høre mig.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/skaermbillede_2019-12-26_kl._08.21.20.png
 (Foto: MEGA)

Khao Lak efter den altødelæggende tsunami. Foto: MEGA

Et øjenvidne hørte Karin skrige 'Åhh gud! Ikke mine børn' og så Karin tumle ud mod det frådende hav. Og det var her, at en kinesisk turist tog en række billeder, der sidenhen skulle blive symbolet på katastrofen.

Sikkert hjemme i Sverige har Karin Svärd og hendes familie utallige gange nærstuderet billederne og undret sig over, hvordan det lykkedes dem alle at overleve tsunamien.

Den første bølge var ikke så høj, men Karin Svärd beskriver dens kraft som 'enorm':

- Det var umuligt at komme op. Så kom den anden bølge, endnu kraftigere. Jeg blev slynget under vandet og tænkte 'Det her kan vi ikke alle klare'.

Karin Svärd blev først slynget ind i en mur, siden ind i et palmetræ, som hun forgæves forsøgte at klynge sig fast til, da tredje bølge ramte.

Da hun endeligt kom fri af vandmasserne, var hun alene og overbevist om, at nogle af sine familiemedlemmer var døde.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/000_par2005010119217_12mb.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Karin styrtede straks mod sine børn - og de enorme vandmasser, da tsunamien ramte. Foto: Ritzau Scanpix

Men der gik ikke mere end 10 minutter, før Karin Svärd blev genforenet med sin mand Lars og børnene Filip, Anton og Viktor. Alle chokerede og rystede, men i live og uden alvorlige kvæstelser. Også de andre familiemedlemmer var i live.

Lars kunne fortælle, at han var blevet slynget op i hotellets pool. Der var vand og kaos overalt, og Lars kunne hverken se sin kone eller børn.

- Børnene var væk. Det var rædselsfuldt. Minutterne, inden jeg fandt dem, var rædselsfulde, siger Lars i dag.

Familien Svärd kunne i dagene efter katastrofen se billederne af dem dukke op på både avisforsider og på TV-skærme, men først 2. januar stod Karin Svärd frem og sagde, at de alle havde overlevet.

Medierne døbte hende straks 'Mirakelmor', men Karin Svärd vil helst ikke kaldes helt:

- Ingen kan vide på forhånd, hvordan de vil reagere i en situation som denne. Jeg handlede på instinkt, siger Karin Svärd i dag.

Bygger på artikler fra Daily Mail, Expressen, Aftonbladet og CNN.

Sponsoreret indhold