Nyheder10. december 2021

Trods vilde stigninger: Julevarer falder i pris

Varer som marcipan og flæskesteg går fri af prisstigninger
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/flaeskesteg.jpg
 Foto: Aller Media

Mens de generelle, samlede priser - inflationen - ligger en del højere end for et år siden, er flere traditionelle julevarer gået fri.

Blandt andet flæskesteg er faldet i pris, mens der også ses et lille fald i prisen for marcipan. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Omvendt er andre madvarer som and og rødvin, der mange steder finder vej til julebordet, blevet lidt dyrere.

Det betyder ifølge cheføkonom Allan Sørensen fra Dansk Industri, at middagen til jul koster cirka det samme som sidste år.

Han fortæller, at udviklingen i priserne blandt andet hænger sammen med det, der kaldes udbud og efterspørgsel.

- Vi kan se, at mange produkter - for eksempel mobiler og cykler - har været svære at producere og levere. Derfor er prisen steget.

- Andre er faldet i pris. Der har blandt andet været et stort udbud af svinekød, og derfor er flæskestegen blevet lidt billigere, fortæller han.

Generelt er fødevarerne begyndt at stige i pris ifølge privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank.

Hun noterer sig også, at det ikke er hele julebordet, som i år bliver dyrere, men at der ses en beskeden prisstigning for mange juleting.

- Med den seneste tids meget lave priser på smågrise ventes de at blive endnu billigere op til jul, vurderer hun i en kommentar.

Generelt er forbrugerpriserne steget. I november var de 3,4 procent højere end et år tidligere. Det er den højeste stigning på et år siden 2008.

Sponsoreret indhold