Nyheder30. januar 2024 (opd. 30. januar 2024)

Trods massivt pres: Regeringen vil vente til foråret med at træffe beslutning

Støtten til UNRWA bliver tidligst rørt ved til foråret, slår udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen fast
Den danske regering vil vente til foråret med at beslutte, om den vil udbetale støtte til FN-organet UNRWA, der hjælper palæstinensiske flygtninge i Mellemøsten.
Den danske regering vil vente til foråret med at beslutte, om den vil udbetale støtte til FN-organet UNRWA, der hjælper palæstinensiske flygtninge i Mellemøsten.
 Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Den danske regering vil vente til foråret med at beslutte, om den vil udbetale millioner i støtte til det kriseramte FN-organ UNRWA, der hjælper palæstinensiske flygtninge i Mellemøsten.

Flere lande har suspenderet støtten til FN-organet på grund af beskyldninger om, at 12 ansatte i UNRWA var indblandet i Hamas' angreb på Israel 7. oktober sidste år. Men regeringen kan ikke se noget alternativ.

- Hvis hovedkanalen for den humanitære bistand skæres bort, så eksploderer det hele.

- Derfor er der for nærværende ikke rigtig noget alternativ til UNRWA, men det er klart, der skal ryddes op, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) på et stormøde om ældrepleje i Fredericia.

Danmark var mandag repræsenteret til et donormøde med en række lande og UNRWA i Jerusalem i Israel.

Flere partier i Folketinget vil have sat støtten på pause. Og en række lande har meddelt, at de suspenderer støtten. Men det giver Løkke ikke meget for.

- De fleste gør det med afsæt i, at de lige har betalt, og derfor er det et udsagn, der primært har en politisk signalværdi, fordi det først får en økonomisk effekt på sigt, siger han.

Når man suspenderer støtten, er det en "benhård realitet, der en til en kan mærkes af den palæstinensiske civilbefolkning", skriver han på Facebook.

Danmark står ifølge udenrigsministeren til at skulle udbetale 105 millioner kroner i kernebidrag til organet. Planen er, at de skal udbetales "i løbet af forårets første måneder".

Derfor mener Løkke Rasmussen, at der er "god mulighed for at tage ordentligt bestik af situationen og FN's undersøgelse af UNRWA", før den danske støtte udbetales til organisationen.

- Lige der, hvor vi er nu, ville det virke underligt, hvis vi sendte en check på 105 millioner kroner, siger Løkke.

Mandag skrev den amerikanske avis The New York Times, at det var aflytning og sporing af telefoner, der havde afsløret, at ansatte i UNRWA var indblandet i angrebet i Israel.

De oplysninger stammer fra en rapport, som Israel har udarbejdet, og som ikke er blevet bekræftet fra uafhængig side.

FN-organet har på baggrund af beskyldningerne fyret flere ansatte. Samtidig er det blevet lovet, at påstandene bliver efterforsket grundigt.

Siden har der også fra forskellige sider i Danmark lydt et krav om, at den danske regering indstiller støtten til FN-organisationen, der har været central for den humanitære indsats i Gaza under krigen mellem Hamas og Israel.

Løkke har "meget svært ved at se", at det skulle ende med det.

- Men jeg har også meget svært ved at se, at FN skulle sætte sig på hænderne. Der ligger et kæmpe ansvar hos FN for at samle handsken op og træffe beslutninger, som gør, at verdenssamfundet kan genvinde tilliden.

- Der er en helt akut situation i Gaza, hvor der er en humanitær katastrofe, og den kan man ikke bare vende ryggen til. FN skal komme med en køreplan for en fornyelse af UNRWA, hvor man slår ned på de brodne kar, siger Løkke.

Sponsoreret indhold