Nyheder10. januar 2022

Tidligere PET-chef dybt berørt over lækagesag: Det er verdenshistorie, ubegribeligt og landsskadende

Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, er varetægtsfængslet for at lække fortrolige oplysninger. Det kan ifølge tidligere PET-chef svække Danmark
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20150516-133054-l-1920x1281we.jpg
 Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix

Den seneste måned har der været stor opmærksomhed rettet mod en sag, som omhandlede lækage af højt klassificerede oplysninger.

Her har en mand været arresteret siden december.

Det har været kendt, at vedkommende fik sine oplysninger fra sit job i efterretningstjenesten.

Men nu er der kommet nyt i sagen. Navneforbuddet, som tidligere har været der, er blevet ophævet.

Ved et retsmøde mandag kom det frem, at der er tale om chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, 54-årige Lars Findsen, som er varetægtsfængslet i lækage-sagen.

Og det kommer i den grad bag på den tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen, at der skulle være en grund til det, hvis det er sandt. Og han frygter også en overreaktion.

- Jeg har svært ved at finde et motiv til landsskadeligt virke hos en person, som jeg ved, brænder for Danmarks sikkerhed. Jeg frygter, at systemet har overreageret, siger han til SE og HØR og fortsætter.

- Jeg kender ham, vi har samarbejdet, og jeg har altid set ham som en yderst kompetent og ikke mindst dygtig kollega. Jeg forstår det simpelthen ikke.

For den almene dansker kan det virke lidt underlig, at man pludselig vælger at ophæve navneforbuddet i sagen.

Men det gør man ifølge Bonnichsen fordi, at det har været alment kendt i vide kredse, at det var Findsen, som man har varetægtsfængslet.

Og derfor var det bare et spørgsmål om tid, inden det blev offentliggjort.

Nu er det så fremme. Og chefen for det danske forsvars efterretningstjeneste er varetægtsfængslet for at have lækket fortrolige oplysninger.

Det er stort set ikke muligt at komme højere op i hierarkiet i forhold til dybt fortrolige oplysninger om landets sikkerhed, end Lars Findsen var det. Og det er er sort kapitel i dansk historie.

- Det er Danmarkshistorie – ja faktisk er det verdenshistorie, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Den hjemsendte FE-chef Lars Findsen nægter sig skyldig.

Efter et retsmøde om navneforbud og lukkede døre i sagen, henvendte Lars Findsen sig til journalister og sagde, at han nægter sig skyldig i en sigtelse om at videregive fortrolige oplysninger.

Kommentaren faldt til journalister, inden selve retsmødet om forlænget varetægtsfængsling gik i gang.

Findsen sagde også, at han gerne vil have sigtelsen frem i offentligheden, og kaldte samtidig sagen "vanvittig".

Landsforræderi

Hverken offentligheden eller sågar Hans Jørgen Bonnichsen ved, hvilke fortrolige informationer, der er blevet lækket, hvis overhovedet nogen.

Stadig er sagen historisk for Danmark. Og desværre kan sagen også få store konsekvenser for landet.

- Det her er landsskadende, og det er en tragedie for alle involverede. Det kan skade Danmark, og hvis jeg var en fremmed efterretningstjeneste, ville jeg været meget påpasselig med at skulle samarbejde med Danmark.

Den kan være svært at forstå, hvad det her på sigt kan få af betydning for Danmark.

Og det er heller ikke til spå om, hvad andre lande tænker for nuværende. Der kan vi kun holde vejret og gisne om, hvad det får af betydning.

Men der er ingen tvivl om, at der, hvis nogen findes skyldig i denne lækagesag, er sket en lovovertrædelse. En lovovertrædelse af værste skuffe.

- Der er snak om forræderi, og det er også landsforræderiparagraffen, man benytter her. Denne sag svækker Danmark, slutter Hans Jørgen Bonnichsen.

Udover Lars Findsen blev tre andre nuværende og tidligere medarbejdere i Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste, der den 8. december blev anholdt og sigtet for lækage af højt klassificerede oplysninger.

Tre af dem blev efterfølgende fremstillet i et hemmeligt grundlovsforhør, hvor hverken pressefolk eller andre tilhørere havde adgang.

Det er som tidligere beskrevet endnu uvist, hvad de mistænkte præcis menes at have lækket, samt hvornår det er fundet sted.

Ydermere skal det tilføjes, at de mistænkte ikke for nu er fundet skyldige. Og som vi ved, er man uskyldig, til det modsatte er bevist.

Sponsoreret indhold