Nyheder22. april 2024 (opd. 22. april 2024)

Tidligere gidsel og journalist Terry Anderson er død

Den kendte amerikansk journalist og tidligere gidsel i Libanon er gået bort i en alder af 76 år - sad fanget i næsten syv år, før han kunne komme hjem til USA
Her ses Terry Anderson efter sin frigivelse i 1991. Men han kom tilbage til en tragedie, da både hans far og bror undervejs var døde af kræft.
Her ses Terry Anderson efter sin frigivelse i 1991. Men han kom tilbage til en tragedie, da både hans far og bror undervejs var døde af kræft.
 Foto: Str Old/Reuters/Ritzau Scanpix

Den amerikanske journalist Terry Anderson, som fra midten af 1980'erne og frem til 1991 blev holdt som gidsel af væbnede shiamuslimer i Libanon, er søndag død i en alder af 76 år.

Det oplyser hans datter Sulome Anderson i en udtalelse.

- Selv om min fars liv var præget af ekstrem lidelse, mens han blev holdt som gidsel, lykkedes det ham at finde fred og ro i løbet af de seneste år.

- Jeg ved, at han ikke ønsker at blive husket for sin allerværste oplevelse, men i stedet for sit humanitære arbejde med Vietnams Børnefond, Committee to Protect Journalists (CPJ), hjemløse veteraner og mange andre fantastiske sager, skriver hun.

Terry Anderson døde i sit hjem i byen Greenwood Lake, som ligger i delstaten New York. Det står umiddelbart ikke klart, hvad han er død af.

Anderson flyttede til Libanon i 1982 for at dække den israelske invasion og blev bortført om morgenen 16. marts 1985, da han var ude for at spille tennis.

Tre væbnede mænd sprang ud af en grøn Mercedes og trak den amerikanske journalist ind i deres bil.

Den iranskstøttede shiamuslimske bevægelse Islamisk Jihad - ikke at forveksle med den sunnimuslimske gruppe af samme navn, som er aktive i Gazastriben og på Vestbredden - tog ansvaret for bortførelsen.

Den skulle ses som et led i "de vedvarende operationer mod amerikanere".

Hvis man ville have Anderson løsladt, lød kravet fra Islamisk Jihad, skulle shiamuslimerne, som stod bag bombeangrebene mod USA's og Frankrigs ambassader i Kuwait i 1983, frigives.

Bortførelsen blev begyndelsen på et mere end seks år langt mareridt, hvor den amerikanske journalist måtte sove på en uhumsk madras i en celle under Beiruts sønderbombede gader.

Sulome, amerikanerens datter, blev født blot tre måneder efter hans bortførelse.

Andersons far og bror døde begge af kræft, mens han blev holdt som gidsel.

Terry Anderson har fortalt, at det kun var hans tro på Gud, som gjorde, at han klarede sig.

- Der er en grænse for, hvor længe vi kan klare os, og nogle af os er ved at nærme os den grænse hastigt, sagde han på et videobånd, som blev frigivet af gidseltagerne i 1987 - fire år før Andersons løsladelse.

Anderson blev løsladt i december 1991 efter flere måneders forhandlinger mellem USA, Iran, Libanon og Israel.

Hans bortførere kørte ham til en syrisk militærfacilitet, hvorefter han blev kørt til Damaskus, som er hovedstaden i Syrien, der på daværende tidspunkt samarbejdede med USA i Mellemøsten.

- Jeg har forestillet mig dette øjeblik i meget lang tid, og nu er det kommet, sagde han ifølge en artikel fra avisen The New York Times, der blev udgivet dagen efter, da han mødte journalister ved Syriens udenrigsministerium.

Han har siden sin løsladelse undervist i journalistik på en række amerikanske universiteter. Han forsøgte desuden uden held at blive valgt som senator i USA.

I 2002 indgik han et forlig for flere millioner dollar med Iran, efter at han havde sagsøgt landet for dets rolle i forbindelse med sin bortførelse.

Anderson efterlader sig sine døtre, Sulome og Gabrielle, sin søster Judy, sin bror Jack og Madeleine Bassil, som Sulome beskriver som Terry Andersons "ekshustru og bedste ven".

Sponsoreret indhold