Tech8. april 2024

Her er hovedtelefonen det var værd at vente på

ANMELDELSE: Sennheiser MOMENTUM True Wireless 4 Earbuds er beviset på, at man nogle gange skal vente på noget rigtigt godt
MOMENTUM True Wireless 4 Earbuds er en af de bedste trådløse in-ear-hovedtelefoner på markedet lige nu.
MOMENTUM True Wireless 4 Earbuds er en af de bedste trådløse in-ear-hovedtelefoner på markedet lige nu.
 Pr-foto

LÆS OGSÅ: Ville du betale 4000 kroner for en hovedtelefon?

Jeg har skrevet om teknologi i meget lang tid - faktisk i alle de mere end 20 år, jeg har siddet ved tasterne på forskellige medier.

Og jeg har derfor testet et omfattende udvalg af teknologi, herunder hovedtelefoner, hvor dagens "hovedperson" - Sennheiser - flere gange har spillet en rolle.

Det er svært at komme uden om firmaet, der i en menneskealder (siden 1945, red.), har produceret lydprodukter i den rigtig gode ende. Tålmodighed skal der da også nogle gange til, før en model udvikler sig til at blive fantastisk.

Spørgsmålet er så om 4. version af in-ear-hovedtelefonen MOMENTUM True Wireless Earbuds var ventetiden værd? Som du måske har gættet ud fra vinklen i artiklens top, er mit svar i dette tilfælde et rungende JA.

De tidligere modeller var ganske vist gode: stærk byggekvalitet, ok batteritid og rigtig fin lyd. Men under min test af nyheden de seneste uger er det tydeligt, at der er blevet strammet op i nogle af de hjørner, som manglede.

Den nye kobberfarve er rigtig flot. Du kan også få modellen i sort og sølv.
Den nye kobberfarve er rigtig flot. Du kan også få modellen i sort og sølv.
 Pr-foto

Det var allerede svært at kritisere forgængerne for dårlig lydkvalitet, men den har fået et ekstra hak op med 4'eren. Eneste kritik vil nok komme fra dem, der ikke kan få nok bas.

Her er MOMENTUM True Wireless 4 Earbuds lidt for sofistikerede til at "lægge sig ned" og skrue uhæmmet op for bassen.

Det er et godt valg, mener jeg, da lyden er meget balanceret og foran på point i forhold til selv Apples nyeste AirPods, når det gælder om at skabe et fremragende lydbillede.

Der er ikke samme muligheder for spatial sound, som du får i AirPods, men en aktiv støjreduktion på næste samme høje niveau.

Det skal du vide

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 4 Earbuds blev sat til salg i midten af februar efter lanceringen på techmessen CES i Las Vegas tidligere på året.

Modellen er set til 2300 kroner på PriceRunner.

Du kan købe den i tre farver: black graphite, copper graphite og white silver.

Hver enhed vejer 6,2 gram (mod AirPods Pro 2's 5,3 gram, red.).

Du kan lade hovedtelefonen både trådløst og med et USB-C-kabel.

Der følger ikke en oplader med i salgspakken, men et ladekabel og fire sæt øredutter i XS/S/M/L samt tre sæt ørefinne-sæt i S/M/L.

Du kan via den (lidt for) avancerede og gratis app, som Sennheiser har lavet, skabe personlige lydzoner, som ændrer indstillingen i hovedtelefonerne afhængig af, hvor du er.

For eksempel med en lydprofil til derhjemme, en anden til jobbet og en tredje til fitnesscenteret. Og ja, de nye modeller understøtter forskellige typer af lydkodeks, som jeg bliver rundtosset af at forklare - og som kun nørder reelt interesserer sig for.

Det vigtigste for dig er at vide, at hovedtelefonen lyder rigtigt godt.

En anden forbedring i MOMENTUM True Wireless 4 Earbuds er designet af enhederne, der sidder bedre end tidligere, hvis du vælger at bruge den rigtige af de medfølgende øredutter.

Modellen har ikke været på skrump, så hvis du har store ører, vil de stikke mere markant ud end tilsvarende mærker på markedet. Men du skal ikke være bange for, at de falder ud, da pasformen som nævnt er rigtig god. De sidder fint fast, også når du bevæger dig meget!

Designet er forbedret til at beskytte mod, at ørevoks og andet snavs trænger ind i enhederne. Det samme kan man ikke sige om det ellers flot designede etui, som fortsat samler skidt, hvis du ikke tænker dig om.

Mens etuiet ligner sig selv, er designet på enhederne strammet op. Selvom de er større, end tilsvarende modeller på markedet, skal du dog ikke være bange for, at de falder ud.
Mens etuiet ligner sig selv, er designet på enhederne strammet op. Selvom de er større, end tilsvarende modeller på markedet, skal du dog ikke være bange for, at de falder ud.
 Pr-foto

Apropos bevægelse og aktivitet kan du glæde dig over godkendt beskyttelse (IP54, red.) mod vandstænk og støv. Noget, som tidligere har været et kritikpunkt.

Batteritiden er over syv timer på en opladning og samlet 30 timer via etuiet, som kan oplades trådløst eller hurtigt med et USB-C-kabel.

En smart funktion er muligheden for at begrænse opladningen til 80 procent af kapaciteten, hvilket kan hjælpe med at forbedre batteriets levetid.

Der er plads til forbedring et enkelt sted. For Sennheiser er ikke lykkedes 100 procent med en god lydkvalitet under samtaler.

Det er ikke mig, som foretager eller modtager opkaldet på hovedtelefonen, der har problemet. Det har dem, som sidder i den anden ende. Ikke i så svær grad at det er umuligt at gennemføre samtalen, men alligevel så det flere gange under testen har udløst den klassiske kommentar om, "hvad taler du i".

Man kan håbe, at en opdatering af firmwaren leverer en forbedring. Der er nemlig brugt AI til at styre lydkvaliteten, hvilket giver mig et håb om, at det kan blive bedre, uden man skal købe en fremtidig model.

Du kan styre de vigtigste funktioner med tryk direkte på enhederne, mens de mere avancerede indstillinger sker i Sennheiserds app, du gratis kan hente ned på din telefon.
Du kan styre de vigtigste funktioner med tryk direkte på enhederne, mens de mere avancerede indstillinger sker i Sennheiserds app, du gratis kan hente ned på din telefon.
 Pr-foto

Dette problem er Sennheiser så ikke alene om. Mange - og jeg mener virkelig mange - trådløse hovedtelefoner i selv dyre udgaver svigter desværre på dette punkt.

Der er derimod intet at klage over, når det gælder kontakten mellem hovedtelefonen og den enhed, man får lyd fra. Bluetooth-forbindelsen på MOMENTUM True Wireless 4 Earbuds er klippestabil. Også når du nemt skifter mellem de to enheder, som hovedtelefonen på samme tid kan have forbindelse til.

Og dommen? Jo, som jeg skrev i indledningen til denne anmeldelse, er det svært at skjule begejstringen for nyheden.

Derfor kan jeg også trygt anbefale et køb af MOMENTUM True Wireless 4 Earbuds - du bliver ikke skuffet, hvis ellers du kan leve med den forholdsvis høje pris.

Sponsoreret indhold