Tech8. marts 2024 (opd. 8. marts 2024)

ByteDance får ultimatum: Sælg TikTok eller forlad USA!

Handels- og Energiudvalget har enstemmigt vedtaget et lovforslag, der tvinger ByteDance til at sælge TikTok. Med 170 millioner brugere i klemme forsvarer ByteDance sig med anklager om forfatningsbrud
Mens særligt de unge elsker TikTok, kniber lysten voldsomt hos de mere voksne politikere i USA.
Mens særligt de unge elsker TikTok, kniber lysten voldsomt hos de mere voksne politikere i USA.
 Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Handels- og Energiudvalget i Repræsentanternes Hus har torsdag enstemmigt godkendt et lovforslag, der giver det kinesiske selskab ByteDance seks måneder til at frasælge videoplatformen TikTok for at undgå at blive gjort forbudt i USA.

Afstemningen repræsenterer det mest betydelige amerikanske indgreb mod TikTok, der har omkring 170 millioner brugere i USA.

Lovgiverne håber hurtigt at kunne sende lovforslaget videre til afstemning i Huset i løbet af de kommende uger.

- Denne lovgivning har et forudbestemt udfald: En totalforbud mod TikTok i USA, siger ByteDance efter torsdagens afstemning.

- Regeringen forsøger at fratage 170 millioner amerikanere deres forfatningsmæssige rettighed til at udtrykke sig frit. Dette vil skade millioner af virksomheder, fratage kunstnere et publikum, og ødelægge utallige skabere over hele landets levebrød.

Hvis lovforslaget bliver til virkelighed, får ByteDance 165 dage til at frasælge TikTok. Hvis det ikke sker, vil app-butikker ikke på lovlig vis kunne tilbyde TikTok eller udbyde serverplads til apps kontrolleret af ByteDance.

Inden afstemningen fik lovgiverne i udvalget en fortrolig briefing om bekymringer om den nationale sikkerhed i forbindelse med, at TikTok er ejet af et kinesisk selskab. Den briefing foregik bag lukkede døre.

Frank Pallone, der er den mest højtstående demokrat i udvalget, siger, at hans håb er, at "denne lov vil tvinge et frasalg af TikTok, så amerikanere kan blive ved med at bruge den og andre lignende platforme uden risiko for, at de styres og kontrolleres af vores modstandere".

Mike Gallagher, der er republikansk formand for Husets Kinaudvalg, og Raja Krishnamoorthi, der er det udvalgs mest højtstående demokrat, har fremlagt lovgivning, der skal adressere bekymringer om den nationale sikkerhed, som det kinesiske ejerskab af TikTok udgør.

- TikTok kan leve videre, og folk kan gøre præcis, hvad de vil på appen, hvis der er den separation, siger Gallagaher og opfordrer ByteDances amerikanske investorer til at støtte et salg.

- Det er ikke et forbud - tænk på det som en operation designet til at fjerne en tumor og på den måde redde patienten.

Sponsoreret indhold