Nyheder17. maj 2024

Teater aflyser forestillingen "Højbjergmordet" af respekt for familien

Svalegangens planlagte forestilling 'Højbjergmordet' er aflyst, efter de efterladte til ofret, Marie Lock-Hansen, har kontaktet teatret

Teatret Svalegangen i Aarhus oplyser fredag, at teatret aflyser forestillingen 'Højbjergmordet', der skulle køre fra 9. november til 7. december i år.

Beslutningen er taget efter det, der betegnes som en ”respektfuld og konstruktiv dialog med pårørende til afdøde Marie Lock-Hansen og hendes mand, Oscar Lock-Hansen.”

Det skriver TV2 Østjylland.

- Det eneste meningsgivende er, at Teatret Svalegangen efterkommer familiens ønske om at lade Marie Lock-Hansen hvile i fred, udtaler direktør og kunstnerisk chef på Svalegangen Per Smedegaard i en pressemeddelelse.

Han har selv fået idéen til stykket, som han også er instruktør på, fremgår det af teatrets hjemmeside.

- Efter jeg har stiftet bekendtskab med Højbjergsagen, er jeg blevet sindssygt optaget af det kæmpe rabbit hole, som den her sag er. Men det der er mest interessant for mig er, hvordan forskellige tider har gendigtet mordet på Marie Lock-Hansen i sit eget tidsbillede, udtaler han i omtalen af det nu aflyste stykke.

Marie Lock-Hansen blev skudt i sit hjem i Højbjerg den 10. november 1967.

Sagen er fortsat uopklaret, og det har gennem årene givet anledning til et hav af spekulationer om, hvem gerningsmanden var, og hvilket motiv han havde for at dræbe den 43-årige kvinde.

Ifølge pressemeddelelsen har teatret forgæves forsøgt at komme i kontakt med Marie Lock-Hansens efterladte i tilblivelsen af stykket.

Efter lanceringen har familien dog selv kontaktet teatret og givet udtryk for, at de ikke mener, at de kan være tjent med, at tragedien gøres til en teaterforestilling "baseret på gisninger, sladder og rygter".

- Vi var ofre for en forbrydelse, men derudover har vi været ofre for mediernes hyppige trang til at gøre forbrydelsen til underholdning. Vi er overbevist om, at det økonomiske tab Teatret Svalegangen lider ved at aflyse forestillingen, så rigeligt opvejes af publikums respekt for Svalegangens integritet i forhold teatrets værdigrundlag, moral og etik. Vi har ikke bedt dem om at aflyse, men sætter pris på beslutningen, udtaler familien i pressemeddelelsen.

Sagen har givet anledning til eftertanke hos den aarhusianske teaterdirektør.

- Hele forløbet giver mig som kunstnerisk leder anledning til refleksion over hvad der har, og hvad der ikke har offentlighedens interesse; hvad der er kunstnerisk nødvendigt, og hvad der ikke er, og endeligt, hvad ”true crime”-genren betyder, set fra de pårørendes perspektiv. Det tænker jeg, er værd for os alle at reflektere over i en tid, hvor medierne i stigende grad udpensler detaljer om begåede forbrydelser, siger han og uddyber:

- Havde jeg haft den indsigt tidligere, var stykket ikke lanceret. Det eneste, jeg kan gøre nu, er at aflyse forestillingen, undskylde til familien, og udbrede deres ønske om, at der aldrig skrives, tales, eller udvikles teorier om Højbjergmordet mere, udtaler Per Smedegaard.

Alle med billetter til forestillingen vil blive kontaktet direkte af vores administration for at arrangere ombooking, gavekort eller refusion af billetter, oplyser teatret ifølge TV2 Østjylland.

Sponsoreret indhold