Nyheder3. august 2022

Taiwan raser: Nu har Kina gjort det

Kinas militær har under øvelser bevæget sig ind over taiwansk territorie, lyder det fra Taiwan

Kina har krænket Taiwans territoriale integritet. Sådan lyder det onsdag morgen fra østatens forsvarsministerium, som hævder, at Kinas ageren er i strid med international lovgivning.

Krænkelserne skulle være kommet under en række kinesiske militærøvelser, som finder sted for tiden.

Spændingerne mellem Taiwan og Kina er ekstra høje, efter at formanden for Repræsentanternes Hus i USA, Nancy Pelosi, besluttede sig for at aflægge besøg i Taiwan.

Taiwan er en ø, som ligger ved Kinas sydøstkyst. Ifølge Kina er Taiwan en del af Folkerepublikken Kina under læresætningen "ét land - to systemer", som er den officielle styreform flere andre steder som Hongkong og Macao.

Flere i Taiwan arbejder dog for selvstændighed fra Kina.

Forsvarsministeriet i Taiwan kalder Kinas ageren for "psykologisk krigsførelse". Det opfordrer desuden taiwanere til ikke at "tro på rygter" og at rapportere alle former for "fake news" til regeringen.

Pelosi: - Kommer i fred

Formand for Repræsentanternes Hus i USA, Nancy Pelosi, siger, at hendes delegation er kommet til Taiwan i fred, efter at hendes besøg har vakt vrede i Kina.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Vi kommer i venskab med Taiwan, vi kommer i fred for regionen, siger hun onsdag under et møde med Tsai Chi-chang, der er næstformand for Taiwans parlament.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Pelosi også talt i Taiwans parlament. I løbet af hendes besøg i Taiwan skal hun desuden mødes med Taiwans præsident og menneskerettighedsaktivister.

Nancy Pelosi ankom til Taiwan tirsdag på trods af en række advarsler fra Kina, der ser Taiwan som kinesisk territorie. Kina sagde, at de ville se Pelosis besøg som en stor provokation.

Formanden for Repræsentanternes Hus siger også, at ny amerikansk lovgivning, der skal styrke mikrochip-industrien i USA, kan give mulighed for et tættere samarbejde mellem USA og Taiwan, skriver Reuters.

Amerikaneren takker desuden Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, for hendes lederskab og opfordrede til mere tværparlamentarisk samarbejde mellem de to lande.

- Vi roser Taiwan for at være et af de mest frie samfund i verden, sige Pelosi.

Sponsoreret indhold