Nyheder23. januar 2024

Tager pengene fra højreekstremt parti

Partiet "Die Heimat" må ikke længere skal modtage støtte fra den tyske stat

Det højreekstreme tyske parti Die Heimat, der tidligere var kendt som Det Nationaldemokratiske Parti (NPD), er udelukket fra at modtage statslig partistøtte de næste seks år i Tyskland.

Sådan lyder en afgørelse fra Tysklands forfatningsdomstol, som er afsagt tirsdag. Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Samtidig mister partiet muligheden for at opnå skatterabat, hvilket typisk er en fordel, som partier i Tyskland kan nyde godt af.

Tilbage i 2017 afgjorde forfatningsdomstolen, at partiet stred imod Tysklands forfatningsmæssige og demokratiske orden.

Egentlig skulle domstolen tage stilling til, om partiet kunne forbydes. Men domstolen kom frem til, at det ikke var en mulighed.

Argumentet var, at det daværende NPD havde for lidt opbakning i befolkningen til at udgøre en egentlig samfundstrussel.

Den afgørelse fik Tysklands parlament til at vedtage en ny lov, som indebærer, at ekstremistiske partier kan få frataget muligheden for at få statsstøtte.

Forfatningsdomstolens seneste afgørelse kommer på et tidspunkt, hvor der i Tyskland er fokus på et andet stærkt højreorienteret parti, Alternative für Deutschland (AfD), som er langt mere fremtrædende end Die Heimat.

Både i weekenden og mandag gik tusindvis af tyskere på gaden for at demonstrere mod AfD og mod højreekstremisme generelt.

Demonstrationerne er udløst af en afsløring fra mediet Correctiv om et møde blandt højreekstremister 25. november, hvor politikere fra AfD deltog.

På mødet talte den tidligere leder af Østrigs Identitære Bevægelse Martin Sellner blandt andet om "remigration".

Når det udtryk bruges i højreekstreme miljøer, henvises der typisk til, at personer med udenlandsk baggrund skal forlade Tyskland.

Ifølge dpa modtager politiske partier i Tyskland statsstøtte til brug under valgkampagner og andet politisk arbejde.

Beløbene afhænger blandt andet af, hvor mange stemmer det enkelte parti har fået ved de tyske delstatsvalg, parlamentsvalg og EU-valg. Partierne skal have en vis andel af de samlede stemmer for at få statsstøtte.

På grund af for lave stemmetal har Die Heimat ikke modtaget partistøtte siden 2021.

Sponsoreret indhold