Tårnhøjt sygefravær: Skyldes coronanedlukningen

Sygefraværet tog sidste år et markant hop op hos medarbejderne i landets 98 kommuner.
Det steg fra et gennemsnit på 5,8 procent i 2021 til 7,1 i 2022. Det svarer til, at de kommunale medarbejdere meldte sig syge hver 14. arbejdsdag.
Forklaringen er først og fremmest følgerne efter coronaepidemien, lyder det fra Michael Ziegler (K), borgmester i Høje Taastrup Kommune og formand for Løn- og Personaleudvalget i Kommunernes Landsforening (KL).
- Mine alarmklokker ringer altid, når jeg ser en stigende sygefraværskurve. Men jeg tror, at en stor del af forklaringen ligger i de sygdomme, der ramte os med ekstra stor kraft efter coronanedlukningen, siger han.
Alle restriktioner efter corona bortfaldt i begyndelsen af 2022, og sygdommen blev ikke længere karakteriseret som en samfundskritisk sygdom.
Der var dog fortsat udbredt coronasmitte, og senere på året ramte blandt andet influenza- og RS-virus med ekstra hård kraft.
- Det skyldes nok, at samfundet var lukket ned nogle år på grund af corona. Så influenza- og RS-virus ramte med ekstra stor kraft i efteråret, siger Michael Ziegler.
Udvalgsformanden ser tegn på, at kurven igen er vendt i begyndelsen af 2023.
- Vi kan se, at det retter sig, og at tallene falder nu, siger Michael Ziegler.
Det ændrer dog ikke på, at kommunerne fortsat skal lægge sig i selen for at begrænse sygefraværet, siger han.
Det handler både om at begrænse udgifter til vikarer og om at give borgerne en god service, lyder det fra Michael Ziegler.
- Sygefravær er også forbundet med, at vi leverer dårligere service, fordi der bliver mindre kontinuitet.
- I ældreplejen kommer der flere forskellige ind i borgerens hjem, og i skolen er det en anden end den faste lærer, der underviser.
- Også at den årsag har det stor værdi, at fraværet er så lavt som muligt, siger Michael Ziegler.
/ritzau/