Nyheder22. februar 2024

Svines til på sociale medier: Statsministeren kaldes “FolkemordsMette” og “børnemorder”

Mette Frederiksens kommentarspor på Instagram er fyldt med anklager med udgangspunkt i krigen mellem Israel og Hamas. Eksperter ser kommentarerne som udtryk for frustration
Mette Frederiksen
Mette Frederiksens seneste opslag på Instagram flyder over med kritik af statsministerens ageren i krigen mellem Israel og Hamas i Gaza.
 Foto: Philipp Schulze/AP/Ritzau Scanpix

“Mette, du er en børnemorder!!”

“FolkemordsMette, du fortjener ikke din post som statsminister.”

“Håber der også ryger en anklage din vej i ICJ (...) for støtte til folkemord.”

Sådan står der i nogle af kommentarerne til Mette Frederiksens seneste opslag på Instagram, som flyder over med kritik af statsministerens ageren i krigen mellem Israel og Hamas i Gaza.

Men selvom det fyr med beskyldninger om krigsforbrydelser, folkedrab, og at Mette Frederiksen selv kan blive holdt juridisk ansvarlig, så har statsministeren ikke noget juridisk ansvar for, hvad der sker i Gaza.

Det siger lektor i folkeret på Københavns Universitet Marc Schack til Radio4.

- Juridisk set er svaret klart nej. Danmark er ikke en aktør, der handler i Israel eller Palæstina, siger Marc Schack til Radio4.

Marc Schack ser kommentarerne som en frustration over situationen i Gaza.

- Der dør helt utrolig mange mennesker. Der dør også helt utroligt mange børn. Jeg tror, at folk bliver frustrerede, og den frustration bliver rettet mod vores politikere, siger han.

Det er professor i globale studier på RUC Sune Haugbølle enig i. Han har forsket i Israel-Palæstina-konflikten gennem flere år.

- Vi har en kæmpe vrede i en del af den danske befolkning over den måde, som den danske regering har reageret på, siger Sune Haugbølle til Radio4.

Men danske politikere kan ifølge Marc Schack ikke blive stillet juridisk til ansvar for de krigshandlinger, som sker i Gaza.

- Kommentarerne handler om, hvorvidt staten Danmark politisk ikke tager tilstrækkelig afstand. Ikke gør nok for at stoppe konflikten eller lignende. Og så bevæger vi os noget væk fra de retlige termer og hen i de mere politisk og moralsk fordømmende termer, siger han.

Og politisk kan Danmark gøre meget mere, mener Sune Haugbølle.

- Vi bør have en våbenhvile nu og her, så vi får stoppet de her grusomme overgreb mod civilbefolkningen og også den sultkatastrofe, som udfolder sig i Gaza-striben. Det kan vi ikke stå på mål for som dansk samfund, siger han.

Danmark var ét af de 26 EU-lande, som tirsdag opfordrede Israel til en “øjeblikkelig humanitær pause, der kan føre til en holdbar våbenhvile" i Gaza.

Og opfordringen er stærkere, hvis de kommer fra for eksempel EU – og ikke bare Danmark, vurderer Marc Schack.

- Det er svært at forestille sig, at Danmarks stemme alene vil rykke så meget. Det er et spørgsmål, om den samlede globale opinion rykker sig i den ene eller anden retning, siger Marc Schack.

Sponsoreret indhold