Nyheder6. april 2023

Sverige tager sine forholdsregler i Nord Stream-undersøgelse: - Vi holder os fra spekulationer

Flere parter forsøger i følge Sverige at påvirke undersøgelsen af Nord Stream-sabotage
Eksplosionerne på Nord Stream 2 fandt sted nær Bornholm den 26. september sidste år. 
Eksplosionerne på Nord Stream 2 fandt sted nær Bornholm den 26. september sidste år.
 Foto: Ritzau Scanpix

Sverige er ikke kommet tættere på, hvem eller hvad der sidste efterår forårsagede eksplosioner ved Nord Stream-gasledningerne.

Sådan lyder det torsdag i en opdatering af den svenske undersøgelse.

- Fortsat uklart, hvem der står bag grov sabotage, lyder overskriften på en pressemeddelelse fra den svenske anklagemyndighed.

Kammeradvokat Mats Ljungqvist understreger samtidig, at man er klar over, at nogle kan have interesse i at påvirke undersøgelserne.

- Der er mange forskellige informationer og meldinger om sabotagen.

- Hændelsen er blevet omdrejningspunkt for forskellige forsøg på påvirkning. De her spekulationer er ikke noget, der har indflydelse på undersøgelsen, som baserer sig på fakta og informationer fra analyser, siger han.

Han uddyber, at sabotagens særlige omstændigheder giver udfordringer i forbindelse med opklaringsarbejdet.

- Det drejer sig om omstændigheder, der af naturlige årsager er svære at efterforske. Eksplosionerne har fundet sted på 80 meters dybde på bunden af Østersøen, lyder det fra den svenske kammeradvokat.

I alt fire lækager opstod efter eksplosioner på de vigtige gasledninger Nord Stream 1 og 2, der løber fra Rusland til Tyskland.

Eksplosionerne fandt sted nær Bornholm den 26. september sidste år.

Rusland har flere gange bedt om at blive en del af en fælles undersøgelse af, hvad der skete ved Nord Stream i september.

Det skete også onsdag, hvor Ruslands præsident, Vladimir Putin, ved en ceremoni i Moskva henvendte sig direkte til Danmarks ambassadør, Jakob Henningsen. Han har været ambassadør siden september 2022.

- Vi håber, hr. ambassadør, at danskerne vil støtte vores forslag om at etablere en uafhængig international kommission, der skal undersøge alle hændelsens omstændigheder, lød det fra den russiske præsident.

Sponsoreret indhold